75 000 dollar väntar vinnaren av grön svensk teknik i USA

2008-09-16 10:24  
"The Green King" Carl Gustaf delar ut grönt teknikpris den 24 september i New York.

Fyra svenska "greentech-bolag" har nu nått finalomgången i tävlingen om "Sveriges grönaste teknikbolag" som ger en entrébiljett till den amerikanska marknaden - Ageratech, Chemrec, Opcon och Swedish Biofuels.

Evenemanget utspelar sig i New York och går ut på att marknadsföra ny svensk energi- och miljöteknik i USA. Arrangörer är den svensk-amerikanska handelskammaren SACC och det internationella konsultföretaget Deloitte.

- Vi började med en lista på 53 bolag, skalade ned den till tio och har nu kvar fyra likvärdiga finalister, säger Steve Trygg, välkänd svensk reklamman i New York, i ett pressmeddelande.

Alla fyra finalisterna –Ageratech, Chemrec, Opcon (Powerbox) och Swedish Biofuels (BioJet)– finns med på ambassadör Michael Woods berömda lista över de mest lovande och framgångsrika svenska miljö- och teknikföretagen.

Vem som vinner blir offentligt på tisdag kväll nästa vecka vid the Royal Green Award Dinner på Tavern on the Green i Central Park i New York.

Hedersgäst och prisutdelare är svenske kungen, ”The Green King”, som Steve Trygg uttrycker det.

Priset är på 75.000 dollar och är tänkt att hjälpa vinnaren in på den amerikanska marknaden.

Dagen efter arrangerar SACC ett heldagsseminarium om ”grön teknik” med 300 inbjudna gäster och talare från vetenskapen, politiken och näringslivet.

Då kommer också ambassadör Wood att publicera en uppdaterad lista över lovande svenska greentech-företag.Den nuvarande listan består av 48 företag.Den presenterades för amerikanskt riskkapital i Boston i våras.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt