55-metersborrar tar tempen på åsen

2006-03-14 23:00  

Med upp till 55 meter långa hammarborrar tar tunnelbyggarna tempen på berget i Hallandsåsen. Själva borrningen analyseras, liksom bergmaterialet man får ut. Först därefter kan den stora tunnelborrmaskinen fortsätta och borra sig djupare in i åsen.

Sedan den stora tunnelborrmaskinen körde fast vid det södra påslaget i Hallandsåsen i höstas har bygget startat om och tempot ökat.

Takten är nu ungefär sex meter färdig tunnel per dygn. Tre "ringar" - prefabricerade gjutna tunnelelement - monteras på de uppborrade bergväggarna varje dygn.

Berget är dock så dåligt att borren fortfarande måste köras i så kallat slutet läge för att inte ta skada av nedfallande material från berget.

Borrandet görs i 55-metersintervaller. Så långt framåt har tunnelbyggarna bra koll på vad som väntar inne i berget.

Minst en gång i veckan görs sonderingsborrningar av berget framför tunnelborrmaskinen.

Borrmaskinen är specialbyggd för det dåliga berget i Hallandsåsen. En detalj som är speciell borren är en roterande borrigg ett stycke bakom det stora borrhuvudet. Riggen har tre armar som fungerar som fästen för hammarborrar som är upp till 55 meter långa. Diametern är cirka 60 millimeter.

Oftast borrar man tre sonderingshål in i berget, ibland sex och i undantagsfall nio sonderingshål upp till 55 meter in i berget.

Borrningen i sig analyseras och tolkas mer eller mindre automatiskt. Borrens rotationstryck, slagverkstryck och andra så kallade borrparametrar lagras på PC-kort och loggas in i ett speciellt dataprogram som gör jämförelser med tidigare sonderingar, analyserar och tolkar.

"Borrkaxet", det bergmaterial som kommer från hammarborrningen, granskas också, värderas och analyseras. Färgen på spolvattnet från en sonderingsborrning ger också information om bergets beskaffenhet.

- Borraren själv är minst lika viktig. Ju mer erfarenhet och kunskap han har i händerna desto bättre är det, säger Robert Sturk, teknisk chef på Skanska-Vinci.

Dessa analyser är sedan underlag för det fortsatta tunnelborrandet, hur maskinen kan köras, om den kan gå i "slutet", skyddat, läge eller "öppet" - det mest effektiva sättet att borra.

Hittills har borren nästan uteslutande gått i slutet läge vid det södra påslaget.

Totalt har 81 "ringar" monterats på tunnelns väggar och tak, samtliga i dubbeltunnelns östra rör. Eftersom varje sådant tunnelelement är 2,2 meter brett betyder det 178 meter färdig tunneln i söder.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt