50 miljoner har fått tillbaka strömmen efter jätteavbrott

2019-06-17 12:01  
Orsaken bakom vad som beskrivs som det mest omfattande strömavbrottet i regionens historia är oklar. Foto: Tomas F. Cuesta/AP/TT

Strömmen är tillbaka för de omkring 50 miljoner som drabbades av det massiva strömavbrottet i Argentina och Uruguay samt delar av Paraguay, Chile och Brasilien under söndagen lokal tid.

Störningen påverkade hela Uruguay och merparten av Argentina, förutom ögruppen Eldslandet i den sydligaste delen av landet. Argentinarna hade precis vaknat upp till fars dag när strömmen slogs ut vid 7-tiden på morgonen. Restauranger och butiker rapporterar om stora förluster, men sjukhus ska ha fungerat felfritt tack vare generatorer.

Orsaken bakom vad som beskrivs som det mest omfattande strömavbrottet i regionens historia är oklar. Argentinska tidningar pekar ut energibolagen Transener och Cammesa, men landets regering har ännu inte kommit med en förklaring.

Läs mer: Eon satsar på digital felsökning av elnätet

– Vi har inte mer information om orsaken just nu. Vi utesluter inga möjligheter, men en cyberattack är inte bland huvudalternativen som vi tittar på, säger Argentinas energiminister Gustavo Lopetegui.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt