5 000 nya verk i Norrland

2010-09-14 23:00  

UPPDATERAD: En gigantisk vindkraftsvind sveper över Norrland. Uppåt 5 000 nya verk planeras de närmaste 15-20 åren. - En ny basnäring, säger Stefan Lundmark, vindkraftssamordnare i Norrland.

<p>Enligt Vindkraftscentrum i Barentsregionen kan upp emot 5 000 nya vindkraftverk komma att byggas i Norrlands inland framöver, motsvarande 15 000 MW. </p> <p>Skulle alla dessa verk komma till stånd kommer det att byggas mer än tre gånger så många vindsnurror i Norrland som de cirka 1 500 som hela Sverige har i dag.</p> <p>Även försvarsmakten i Norrbotten anser att utbyggnaden är av den gigantiska storleksordningen.</p> <p>-Min bedömning är att det nu finns konkreta planer på minst 4 500 verk, säger Anders Jonsson, chef för Luleå Kallax flygplats och anställd av försvarsmakten.</p> <p>Sedan två månader tillbaka är Stefan Lundmark vindkraftssamordnare för Norrland. Han är också projektledare för Vindkraftscentrum i Barentsregionen.</p> <p>-Man måste komma bort från bilden att några vindkraftverk ska uppföras, och förstå att det handlar om en ny basnäring, där alla måste dra åt samma håll, säger han. </p> <p>Framför sig ser han tillväxt inom utbildning, forskning, utveckling och sysselsättning.</p> <p>I Piteå, där det finns planer på uppåt 1 200 verk, inklusive vindparken Markbygden, jobbar näringslivschefen Erik Persson på att locka utländska turbinleverantörer till orten.</p> <p>- Vi vill få dem att inse att här finns en jättemarknad, säger han.</p> <p>Nyligen annonserade också den tyska stora vindkraftstillverkaren Enercon att man vill bygga en fabrik i Pite hamn för att bygga betongtorn, vilket på sikt kan ge 400 nya jobb.</p> <p>Stefan Lundmark gissar att folk i allmänhet inte förstått omfattningen av den väldiga vindbruksexpansionen. Inte heller projektörerna hänger med i galoppen, anser han. </p> <p>-Deras fokus ligger snarare på att försöka hitta montörer till nästa etapp.</p>

Mer om: Energi Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt