400 kV-ledning försenas - igen

2009-05-08 11:34  

Det starkt försenade och fördyrade kraftledningsbygget mellan Järpströmmen och Nea i Norge blir än mer fördröjt. Svenska Kraftnät får inte få alla stolpar på plats förrän nästa vår.

Kraftledningsbygget har kritiserats för de stora miljöskador det fört med sig i fjällnaturen. Entreprenörer har till exempel kört maskiner på ofrusen mark.

Dessutom, som Ny Teknik tidigare rapporterat, beräknas bygget bli 300 miljoner dyrare än planerat. Bland annat har man tvingats transportera betong med helikopter till gjutna stolpfundament, där berggrunden var annorlunda än projekterarna föreställt sig.

Nu är det dags för nästa bakslag. Svenska Kraftnät hann inte med de sista tolv kilometrarna mellan Rundhögen och riksgränsen innan vinterföret tog slut, skriver Östersunds-Posten.

Arbetet med den delen, som omfattar 48 stolpar och 24 ogjutna fundament, kan göras först kommande vinter.

– Det måste bli tjäle så att det går att ta upp grävmaskiner igen, och det blir kanske tidigast i november-december, säger projektledaren Thomas Bensefelt till tidningen.

Ursprungligen skulle ledningen ha varit klar till i augusti i år. Enligt Östersund-Posten vill Svenska Kraftnät idag inte säga när den kan väntas vara klar, och citerar Svenska Kraftnäts informatör Irene Klee:

– Vi ska ta upp arbetet när marken tål det, men om jag säger att det ska vara klart våren 2010, så är det bara en spekulation.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt