318 GW vindkraft i världen

2014-04-28 15:02  

Globalt fanns i slutet av 2013 vindkraft med en effekt på 318 GW installerad.

Det är Fraunhoferinstitutet IWES som i sin sammanställning över tysk vindkraft även redovisar statistik över global installerad effekt, liksom över stora offshore-installationer.

Totalt finns i Tyskland 34,2 GW vindkraft. Under 2013 tillkom 3100 MW, vilket är enligt plan för den tyska energiomställningen, Energievende. Det gör Landet till det dominerande på vindkraftområdet i Europa, och det tredje största i världen efter Kina och USA.

Havsbaserad vindkraft med en sammanlagd effekt av 7 GW finns nu installerad. Storbritannien installerade under året 1600 MW. Tyskland installerade 620 MW vindkraft till havs. I Japan har flytande försöksanläggningar på 2 MW vardera lanserats.

De största installationerna av havsbaserad vindkraft görs i Europa där prototyper med rotordiametrar på mellan 150 och 164 meter, och effekter på 6 till 8 MW, har installerats.

Håkan Abrahamson

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt