2032 är energiomställningen lönsam

2014-01-24 15:11  
Foto: Grafik Fraunhofer Iwes

Att genomföra den tyska energiomställningen blir från 2032 en lönsam affär visar en studie.

- Energiomställningen (Energiewende) är för institutionella placerare en attraktiv affär, säger professor Clemens Hoffman vid Fraunhoferinstitutet Iwes som gjort en affärsmässig bedömning av ekonomin kring den omtalade tyska energiomställningen.

Grundidén är att ställa de kapitalintensiva investeringarna i ny energiteknik mot de kostnadsbesparingar som görs när man avvecklar fossila energikällor.

Kostnaderna för fossil energi som i dag uppgår till 83 miljarder euro per år kan på 40 år reduceras till noll. Redan om 15 - 20 år når man break even.

Investeringar på 300 - 380 miljarder euro behövs fram till tidpunkten för break even.

Avkastningen från anläggningar som inte påverkas av förändringar på marknaden för fossil energi blir attraktiva. Förväntad avkastning är också kopplad till en global tillväxt för icke fossil energiporduktion där tyska företag kan komma att få en ledarställning.

För att uppnå de affärsmässiga fördelarna måste enligt utredningen alla energisektorer omfattas.

- För närvarande koncentreras diskussionen kring kostnad-nytta för starkt kring elsektorn, säger Norman Gerhardt, som lett arbetet med studien. Det är viktigt att se nya användningsområden för el inom exempelvis uppvärmning och transporter. Elfordon ska inte begränsas till persontransporter, även eldriva lastbilar måste utvecklas. Värmepumpar ska täcka 75 procent av lågtemperaturbehovet och i industrin bör Power-to-Heat-tekniken användas i stor skala. Isolering och effektivare uppvärmningsanläggningar ska minska elbehovet med 25 procent.

Fraunhoferforskarna är övertygade om att energiomställningen kan bli en global affärsmöjlighet för industrin.

Här finns rapporten (språk tyska)

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt