2 000 hushåll i gigantiskt test av smarta elnät

2013-09-02 07:07  

Korea vill bli först i världen med ett landsomfattande smart elnät. Efter ett stort test med 2000 hushåll på ön Jeju är nästa steg hela städer.

Klippor, vind och kvinnor. Det är ön Jeju söder om Koreahalvön mest känd för. Kvinnorna syftar på haenyeos, dykande kvinnor, som i generationer fridykt efter bläckfisk och skaldjur.

Numera är ön även omtalad för sitt smarta elnät. De senaste tre åren har 2 000 av öns hushåll deltagit i ett av världens mest ambitiösa försöksprojekt. Jeju Smart Grid Testbed, som projektet kallas, avlutades i maj.

Solpaneler, vindsnurror och laddstolpar står kvar och vittnar om försöket. Vid stranden i en av byarna ligger det halvstatliga kraftbolaget Kepcos påkostade utställningshall.

Här visas alla delar i projektet upp. Hur smarta elmätare får information om aktuellt elpris och styr kylskåp, luftkonditionering, belysning och tvättmaskin så att de går på sparlåga när elpriset är högt och vice versa. I källaren har ett kontrollrum byggts upp för övervakning och styrning av elnätet.

Utanför hallen står vindsnurror och solceller. Överskottsenergin lagras i ett stort och flera mindre energilager med litiumjonbatterier. Hela nätet styrs och övervakas från ett kontrollrum i källaren.

På parkeringen finns laddstationer för både normal laddning och snabbladdning. Det finns till och med en station för trådlös laddning. Elbilarna – totalt 75 stycken i projektet – kommer förstås från de koreanska systerföretagen Hyundai och Kia.

Jerry Yang, chef för den internationella enheten, på Koreas institut för smarta elnät i Seoul, berättar att projektet nu ska utvärderas noga.

– Eftersom vi varit först har vi inte haft någon erfarenhet att luta oss mot. Ett av problemen har varit att få utrustning från olika tillverkare att fungera tillsammans.

När vi träffas för intervjun lyser bara hälften av lamporna i konferensrummet. Jerry Yang förklarar att alla myndigheter måste spara på el. Elbrist blir allt vanligare i Sydkorea. Just denna dag beror det på underhåll av nio av landets 23 kärnkraftsreaktorer.

– Folk oroar sig över elsituationen. Till och med presidenten tog upp smarta elnät i ett tal för några veckor sedan, säger han.

Sydkorea saknar elkablar till grannländerna och kan inte importera el när det blir brist. Det är en av anledningarna till att landet satsar hårt på smarta elnät. Om konsumtionen automatiskt kan anpassas till tillgången på el behöver landet inte investera lika mycket i nya ledningar och kraftverk.

Planerna är mycket ambitiösa. Till 2030 ska hela elnätet i Sydkorea vara ”smart”. Fram till dess behöver stat och näringsliv tillsammans investera omkring 160 miljarder kronor.

Försöket på Jeju är ett första steg. Näst i tur står att införa smarta elnät i max sju mindre ständer som ska utses senare i år. Projekt som ska vara klara till 2016.

Förutom att få ett mer effektivt elsystem ska satsningen på smarta elnät leda till nya jobb och exportmöjligheter för koreanska företag. Till 2030 hoppas staten på 50 000 nya arbetstillfällen.

I projektet på Jeju har 168 företag deltagit, de flesta koreanska. Telekomföretag som kopplat information om elförbrukningen till smartphones. LG har testat smarta hushållsapparater och den halvstatliga kraftjätten Kepco har installerat sensorer och kommunikationsutrustning i elnätet.

Flera samarbeten med USA har också inletts, berättar Jerry Yang. Bland annat ska åtta koreanska företag delta i ett pilotförsök utanför Chicago.

Men det finns också hinder. Sydkoreas regering har valt att hålla elpriset lågt men inser nu att priset måste höjas och anpassas till efterfrågan för att företag och privatpersoner ska tycka det är lönt att styra sin elförbrukning.

Bygger ut kärnkraft

  • Sydkorea är starkt beroende av importerad energi i form av kol, olja och gas.
  • Förnybar energi står för knappt 3 procent. Till 2027 ska andelen ökas till 11 procent.
  • Cirka 30 procent av elen kommer från 23 kärnkraftsreaktorer. Ytterligare tio är under konstruktion eller planeras.

Källa: IEA

Näten – internationell trend

Smarta elnät är en het trend och stora satsningar görs på många håll i världen:

Japan

  • Redan före Fukushima-olyckan satsade både stat och företag stort på smarta elnät. Bland annat drivs flera projekt med ”smarta städer”. Här testas bland annat hur elbilar kan utnyttjas som energilager. Japans-ka företag ligger långt framme när det gäller smarta elmätare och till exempel värmepumpar och luftkonditionering med inbyggd intelligens.

Kina

  • Medan det i Sverige handlar om att ”försmarta” det redan existerande kraftnätet bygger Kina i huvudsak nytt. Energibehovet ökar och samtidigt kommer mer energi från förnybara källor. Ryggraden i Kinas nya ”smarta” elnät är de 40 000 km nya högspänningsledningar som landet ska ha byggt till 2015.

USA

  • Delar av elnätet är ålderstiget och behöver moderniseras. I stimulanspaketet 2009 avsattes 4,5 miljarder dollar för utvecklingen av smarta nät. Texas och Kalifornien har kommit längst och driver bland annat flera demoprojekt. I USA görs också omfattande försök med så kallade mikronät där delar av el-nätet kan drivas isolerat från det övriga nätet.

Källa:”Smartare elnät för förnybar energi och ökad konsumentmakt”, Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt