100 miljoner till svenska solceller

2013-09-17 14:28  

Solcellsföretaget Sol Voltaics i Lund har tagit in drygt 100 miljoner kronor i riskkapital och lån. Pengarna ska gå till en pilotfabrik i Lund.

Sol Voltaics meddelar i dag att bolaget tagit in cirka 60 miljoner i nytt riskkapital. Tillsammans med det lån på 41 miljoner som företaget tidigare fått från Energimyndigheten betyder det att Sol Voltaics fyllt på kassan med drygt 100 miljoner kronor.

Nästa steg för företaget blir nu att bygga en pilotfabrik i Lund för tillverkning av solfångande nanotrådar i galliumarsenid. Dessa blandas sedan i en vätska. När man lägger vätskan - som fått namnet Solink - på vanliga kisel- eller tunnfilmssolceller så ska verkningsgraden öka med upp till 25 procent.

I slutet av året ska de första nanotrådsförstärkta solcellerna demonstreras. Kommersiell tillverkning är planerad till 2015.

I den nya investeringsrundan deltog de båda norska riskkapitalbolagen Umoe och Nano Future Invest tillsammans med Industrifonden och Wallenbergägda Foundation Asset Management.

Sol Voltaics var i våras ett av företagen på Ny Tekniks och Affärsvärldens årliga 33-lista.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL