Populärteknik

Elskotern som kan flyga

Se premiärturen med den eldrivna skotern som förvandlas till en flygfarkost.

Publicerad

Thomas Senkel från Tyskland är känd för sina innovativa flygfarkoster som den eldrivna helikoptern med 18 rotorer och plats för två personer. Nu har han premiärflugit sin senaste skapelse Skyrider One som är en propellerförsedd eldriven skoter. Vingarna är en flygskärm som läggs ut på marken innan start.

Enligt Thomas Senkel är han först med att presentera ett tvåhjuligt elfordon som använder en flygskärm för att komma upp i luften. Tidigare har liknade fordon presenterats men de har haft tre eller fyra hjul och drivits av explosionsmotorer.

I videon som dokumenterar premiärturen startar Thomas Senkel från en bergssluttning. Men Skyrider One ska även kunna starta och landa på en väg eller något annat någorlunda  jämnt underlag.

Den version som nu varit i luften är en prototyp med en elmotor på 8 hästkrafter som driver framhjulet och en motor på 17 hästkrafter som får snurr på propellern. Kraftkällan är ett litium polymerbatteri på 3 kWh som ger en markfart på 60 km/h och en aktionsradie på 120 km.

Om all energi används i luften blir flygtiden omkring 30 minuter med konstant propellerdrift. Men där det finns termik som lyfter flygskärmen kan motorn stängas av och ge flygtider på många timmar.

När Skyrider One blir en kommersiell produkt ska propellern vara vikbar och inte behöva någon skyddande bur vilket gör den enklare att köra på väg.