Energi

55 miljarder i elstöd – norra Sverige utan högkostnadsskydd

Elstödet i olika regioner. Foto: Johan Hallnäs
Elstödet i olika regioner. Foto: Johan Hallnäs
Svenska företags problem med höga elpriser intresserar ryska medier. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Svenska företags problem med höga elpriser intresserar ryska medier. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett högkostnadsskydd för höga elpriser ska införas i södra och mellersta Sverige, föreslår Svenska kraftnät. När pengarna kan betalas ut kan regeringen ännu inte ge något besked om.

Publicerad

Stödet omfattar 55 miljarder kronor till fem miljoner kunder. Alla elanvändare med eget elnätsavtal i södra Sverige, elområde 3 och 4, kommer att få ersättning för att hantera onormalt höga elpriser, enligt Svenska kraftnät.

Däremot utbetalas inget stöd till elanvändare i norra Sverige, elprisområde 1 och 2.

– Vi välkomnar beskedet som Svenska kraftnät lämnar i dag som svar på det uppdrag myndigheten fick i mitten av augusti, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på en pressträff.

– Det är ett elprisstöd som kan avlasta alla elanvändare – hushåll och företag men också organisationer – och som inte stimulerar till ökad elanvändning, eftersom det riskerar att driva upp priserna ytterligare.

16 000 kronor

Busch betonar att stödet också är tydligt riktat till de som drabbats hårdast.

Stödet skulle kunna uppgå till 16 000 kronor för en villa som drar 20 000 kilowattimmar per år, enligt Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör på Svenska kraftnät.

Men hur när pengarna kan komma kan regeringen inte svara på. Det kan dock ske tidigast från den 1 december, enligt Svenska kraftnät.

– Under november månad kommer vi att återkomma om det, säger Ebba Busch.

Statsminister Ulf Kristersson (M) är inte oroad för att elförbrukningen, som minskade med 18 procent i september, ska öka om modellen införs.

– Jag tror att risken är väldigt liten att någon börjar elda för kråkorna, säger han.

Var ett vallöfte

Ersättningsmodellen bygger på att Svenska kraftnät har tagit fram ett referenspris på 75 öre/kWh. De elområden som har haft ett högre medelpris på elbörsen under en tolvmånadersperiod får stöd.

– Det är ett transparent och enkelt system som också är förenligt med statstödsregelverk och också träffar dem som mött de höga priserna, säger Lotta Medelius-Bredhe.

Nio dagar före valet lovade Kristersson tillsammans med KD-ledaren Ebba Busch, SD-ledaren Jimmie Åkesson och Liberalernas Johan Pehrson att ett skydd skulle vara på plats den 1 november.

Man har efter valet backat gällande tidsramen.

Nu väntar en prövning av modellen hos Energimarknadsinspektionen. Lotta Medelius-Bredhe bedömer att den får grönt ljus.

– Nu har vi fått ett tydligt vad. Regeringen tar nu vid med hur och när (elstödet ska betalas ut), givet Energimarknadsinspektionens prövning, säger Ebba Busch.