Fordon

Musks bolag vill borra t-bana i Norge

Testkörning av en av TBC:s tunnlar i Kalifornien. Bilen är en ombyggd Tesla Model X, men företaget skissar också på en ny typ av minibussar. Foto: Robyn Beck/AP/TT
Testkörning av en av TBC:s tunnlar i Kalifornien. Bilen är en ombyggd Tesla Model X, men företaget skissar också på en ny typ av minibussar. Foto: Robyn Beck/AP/TT

Elon Musks satsning The Boring Company (TBC) är intresserat av att bygga Fornebubanen i Norge, rapporterar branschtidningen bygg.no.

Publicerad

Fornebubanen är en planerad ny tunnelbanelinje från centrala Oslo till Fornebu, området i sydväst där den norska huvudstadens stora flygplats tidigare låg.

TBC har som affärsidé att bygga en speciell typ av tunnelbana, med snabborrade tunnlar som trafikeras av självkörande eldrivna bilar eller minibussar. Det innebär en bra chans att sänka kostnaderna med flera miljarder i projektet, anser Fremskrittspartiet, som uppmanar det norska stortinget att fortsätta kontakterna med USA-bolaget.

– Detta är spännande både ekonomiskt och miljömässigt, säger partiets transporttalesperson Bård Hoksrud till bygg.no.

Han erkänner att The Boring Companys lösning med många mindre farkoster i stället för ett begränsat antal längre tåg skiljer sig från det man tänkt sig för Fornebubanen. Men säger:

– Det kommer alltid att finnas aspekter som känns läskiga när man provar något nytt. Men detta är inga fantasier. De är i gång med detta i USA. Och vi vet sedan tidigare att Elon Musk är en man som får en hel del gjort.

Elon Musk – mer känd som chef för Tesla och Space X – har borrat och, i hastigheter på över 100 kilometer i timmen, personligen provkört tunnlar på flera håll i USA. TBC konkurrerar där om ett antal stora projekt, även om inget av dem ännu är i kommersiell drift.