Energi

Tesla ska bygga världens största "virtuella kraftverk"

Teslas vd Elon Musk har storslagna energiplaner för företaget. Foto: TT
Teslas vd Elon Musk har storslagna energiplaner för företaget. Foto: TT

Med solpaneler och batterier ska delstaten South Australia koppla upp 50 000 hem mot ett virtuellt kraftverk under de närmaste fyra åren.

Publicerad

Tesla har fått i uppdrag att installera solpaneler och batteripaket hos åtminstone 50 000 hushåll i delstaten South Australia. Delstatens ledning kallar projektet för världens största virtuella kraftverk, rapporterar Bloomberg.

Elen som solpanelerna genererar ska lagras i Teslas batterier, och blir det något överflöd ska det matas in i elnätet. När "kraftverket" är fullt utbyggt ska det ha en kapacitet på runt 250 megawatt och kunna stå för en femtedel av delstatens strömförsörjning under en normal dag.

Projektet har redan inletts med en testfas där 1 100 offentligägda bostäder ska förses med solpaneler på 5 kilowatt och Powerwall 2-batterier från Tesla med en kapacitet på 13,5 kilowattimmar. 600 installationer ska vara genomförda under 2018.

Delstaten står för hela kostanden och finansierar projektet genom att sälja elen. I förlängningen lovar delstaten även att de som får installationerna hemma ska kunna skära ned på sin elkostnad med 30 procent tack vare satsningen.

Planen är att åtminstone 50 000 hushåll ska vara anslutna till "kraftverket" inom fyra år. Till en början ska fler offentligt ägda fastigheter anslutas, men från och med nästa år ska även privatägda hem bjudas in.

Tesla är ingen nykomling i South Australia. Förra året installerade Tesla världens största batteripark i delstaten. Ett bygge som startade med en vadslagning där elbiltillverkarens grundare Elon Musk lovade att ha anläggningen färdig på 100 dagar eller stå för kalaset själv. Bygget stod klart i december, och Elon Musk slapp öppna plånboken.