Populärteknik

Japan blir Space X första rymdturist

Yusaku Maezawa blir första privatperson som köper sig en turistresa ut i rymden av Space X. Foto: AP Photo/Chris Carlson/TT
Yusaku Maezawa blir första privatperson som köper sig en turistresa ut i rymden av Space X. Foto: AP Photo/Chris Carlson/TT

Den japanske miljardären och entreprenören Yusaku Maezawa blir världens första rymdturist som ska skickas upp ett varv runt månen med Space X rymdfarkost, meddelar Elon Musks rymdföretag Space X.

Publicerad

– Ända sedan jag var barn har jag älskat månen, säger Maezawa på Space X huvudkontor och raketfabrik i Kalifornien, där hans namn offentliggjordes.

– Det här är min livsdröm.

Chef för onlinebutik

Maezawa är chef för Japans största onlinemodebutik och är landets 18:e rikaste person. Enligt affärsmagasinet Forbes är han god för runt 3 miljarder dollar.

Han samlar på modern konst och förra året köpte han ett verk av Jean-Michel Basquiat för 110,5 miljoner dollar. Hans kärlek till konsten gav honom idén att bjuda in artister att följa med på resan, som är planerad till år 2023.

– Jag vill bjuda in sex till åtta artister från hela världen att följa med mig på den här resan till månen, säger han.

– De kommer att ombes skapa något när de har kommit tillbaka till jorden. De mästerverken kommer att inspirera de drömmare som finns i oss alla.

Okänt biljettpris

Space X beskrev i förra veckan resan som "ett viktigt steg mot att möjliggöra tillgängligheten för vanliga människor som drömmer om att resa till månen".

Hur mycket biljetten för resan med raketen BFR har kostat är okänt. Raketen är framtagen för tyngre transporter upp i rymden.

Space X-chefen Elon Musk beskriver Maezawa som den "modigaste" och "bästa äventyraren".

– Han steg fram. Vi är hedrade att han valde oss, säger Musk.

Musk påpekar att det är en farlig resa.

– När man flyttar gränserna är det inte säkert. Det finns en risk att något kan gå fel.