Säkerhet

Utländska tekniker utan säkerhetsprövning fick tillgång till elnätets styrsystem

Foto: Svenska Kraftnät
Foto: Svenska Kraftnät

Svenska kraftnät lät utländsk personal utan säkerhetsprövning få åtkomst till några av de viktigaste styrsystemen i det svenska stamnätet, det avslöjar Dagens Nyheter.

Publicerad

I mars förra året driftsattes ett nytt styrsystem från det amerikanska storbolaget General Electric. Det ersatte det ålderstigna systemet Hansa som använts för att drifta och övervaka det svenska stamnätet.

GE fick också i uppdrag att underhålla och vidareutveckla systemet, något företaget ska ha gjort genom att få fjärråtkomst till it-miljön från ett kontor i USA, enligt Dagens Nyheters uppgifter.

Tidningen kan nu avslöja att personal på GE arbetade med styrsytemen utan att ha genomgått en säkerhetsprövning enligt svensk lag. Detta ska ha pågått i ett drygt år. Först i mars 2018, ett år efter att systemet sattes i drift, tecknades ett säkerhetsskyddsavtal. Något som krävs för att Säkerhetspolisen ska kunna kontrollera personalen.

Med den typ av åtkomst till systemet som GE:s tekniker har skulle det gå att, åtminstone tillfälligt, störa elförsörjning i delar av Sverige, enligt anonyma uppgifter till Dagens Nyheter.

– Stamnätet är av vital betydelse för vår nationella försörjningssäkerhet när det gäller el och att man då inte följer de säkerhetsregler som finns är inte bara djupt oroande det är svårt att se hur man kan rättfärdiga det, säger Allan Widman (L) som är ledamot i försvarsutskottet om de nya uppgifterna i en kommentar till Dagens Nyheter.

I ett mejl till Dagens Nyheter skriver Svenska kraftnät: ”Vi har konstaterat att det finns brister i tillämpningen av säkerhetsskyddsavtalet. Vi kan inte ytterligare kommentera vilka de bristerna är. Det är med bakgrund av brister i säkerhetsskyddet som generaldirektören har begärt tillsyn av vår tillsynsmyndighet Säkerhetspolisen”.