Energi

Efter omstridda beslutet: Miljoner elmätare måste bytas ut

Foto: Bertil Ericson / TT
Foto: Bertil Ericson / TT

Mätning varje timme och kunderna ska ta kunna ta del av sina egna mätuppgifter. Regeringen har beslutat om nya krav på elmätare.

Publicerad

Syftet är att elmätarna ska bli smarta, samtidigt som konsumenterna stärks och elmarknaden stimuleras.

De nya kraven innebär att mätarna ska klara timmätning och ha ett användargränssnitt som gör det möjligt för kunderna att själva ta del av sina mätuppgifter.

Mätarna som lever upp till de nya kraven ska vara på plats senast den 1 januari 2025.

– Nu införs nästa generations smarta elmätare i Sverige. De ska ge kunderna bättre verktyg för att vara aktiva på elmarknaden, samtidigt som elmätarna tryggar en säkrare drift av elnäten, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande.

Miljoner elmätare ska bytas ut

Det finska företaget Aidon, leverantör av smarta elmätare, välkomnar regeringens besked.

– Beslutet innebär att osäkerheten hos elnätsbolagen nu försvinner och att de kan gå vidare i anbudsprocessen med förberedelse och upphandling av nya mätsystem, säger Fredrik Rex, företagets vd, i ett pressmeddelande.

En stor mängd elmätare kommer att behöva bytas ut inom kort för att de närmar sig sin tekniska livslängd. Aidon uppskattar att det rör sig om 5,4 miljoner elmätare som behöver ersättas i Sverige.

Kritik mot krav på tidsintervall

Med de nya funktionskraven på plats anser företaget att elnätbolagen får bättre förutsättningar för att övervaka och hantera lågspänningsnätet i realtid.

Men funktionskraven har också mött kritik. Redan i våras framförde Klas Gustafsson, vice vd vid Tekniska verken i Linköping, och Ulf Melin, professor i informatik vid Linköpings universitet, sina invändningar mot Energimarknadsinspektionens regelförslag på debattplats i Ny Teknik. Debattörerna befarade att reglerna skulle vara föråldrade redan om några år och förordade krav på typ av data och information i stället för mätning på vissa tidsintervall.