Populärteknik

Bygg en förstärkare i webbläsaren

De färdiga konstruktionernas funktion kan testas direkt och visas grafiskt.
De färdiga konstruktionernas funktion kan testas direkt och visas grafiskt.

Ett nytt verktyg fungerar som ett komplett virtuellt elektroniklabb. Bygg egna kretsar och testa dem direkt i webbläsaren.

Publicerad

Ny Teknik skrev i december 2011 om en ny bygglåda för elektronik där olika kretsar sattes samman till fungerande apparater.

I en kommentar undrade ”Keldre”:

”Finns det virtuella elektronikbyggsatser på webben? ?Kunde ju vara kul att koppla ihop motstånd, chip, kondensatorer osv virtuellt på en hemsida och se om det funkar.”

”Klas E” svarade:

”Har inte hört talas om det men det är annars en fantastisk idé!”

Nu finns den önskade elektronikbyggsatsen. Den heter Circuit Lab och körs direkt i webbläsaren som helst bör vara Chrome eller Firefox.

Där kopplas olika komponenter ihop från ett stort bibliotek. När konstruktionen är klar kan den testas direkt. Med ett par musklick visas funktionen både grafiskt och alfanumeriskt. Sedan är det bara och ändra värdena för de olika komponenterna och se vad som händer.

Liknande funktioner finns sedan tidigare i olika datorprogram som främst är avsedda för proffs. Men Circuit Lab sägs vara det första elektroniklabbet som körs i en webbläsare och dessutom är så lättanvänt att även nybörjare kan använda det.

Den som registrerar sig, vilket är gratis, kan spara sina konstruktioner i ett bibliotek varifrån andra användare kan klistra in dem i sina egna projekt.

Senare kan det dyka upp en del nya funktioner som man får betala för. Men ambitionen är att grundversionen av labbet ska vara gratis även i framtiden, enligt projektets webbplats.