Fordon

Nu satsar Harley-Davidson på elmotorcyklar – vill nå yngre

Även klassika motorcykeltillverkaren Harley Davidson satsar på eldrivna hojar framöver. Foto: Harley Davidson
Även klassika motorcykeltillverkaren Harley Davidson satsar på eldrivna hojar framöver. Foto: Harley Davidson

Tusentals personer provkörde LiveWire – och responsen på Harley Davidssons elektrifierade prototyp var positiv. Nu meddelar tillverkaren att man kommer ha en elmotorcykel på marknaden inom 18 månader.

Publicerad

Harley Davidson presenterade en prototyp av LiveWire redan 2014, och uppmärksamma biobesökare kunde se Scarlet Johansson gränsla elmotorcykeln i Avengers: Age of Ultron. Nu meddelar den anrika tillverkaren att man kommer sätta sin första elmotorcykel i produktion. Företagets genomsnittliga kund är en 50-årig man, och med elektrifieringen hoppas Harley Davidson kunna nå en yngre publik.

Tillverkaren verkar mena allvar med satsningen, i alla fall om man får tro deras kvartalsrapport. Där skriver företaget att de kommer investera aggressivt för att ta ledningen inom teknologi kring elmotorcyklar. Den första modellen i satsningen ska finnas på marknaden inom 18 månader.

– I dag är marknaden för EV-motorcyklar i sin linda, men vi tror att premium-elmotorcyklar från Harley Davidson kommer hjälpa till att driva upp intresset och engagemanget inom sporten globalt. I takt med att vi expanderar vår EV-kapacitet och vår satsning kommer vi också bli mer engagerade i den roll som elmotorcyklar kan spela för att öka våra intäkter, säger Matt Levatich, vd för Harley Davidson till Electrek.

Han avslöjar dock inte huruvida den första elmotorcykeln kommer utgå från LiveWire eller om det rör sig om en helt ny konstruktion. Oavsett lär prototypen ha gett tillverkaren många insikter. Ett 40-tal exemplar tillverkades och till dags datum har de körts av tusentals personer som gett sin input till Harley Davidson.

LiveWire väger 210 kg och motorn på 74 hästkrafter (55 kW) ger en teoretisk toppfart på 148 km/h, som dock är spärrad. Enligt Harley Davidson ska hojen klara 0-100 km/h på mindre än fyra sekunder. De hävdar en laddning ska ge LiveWire en räckvidd på 85 kilometer.