Innovation

Från hoj till elcykel på 30 minuter

Vanlig cykel blir elcykel på 30 minuter.
Vanlig cykel blir elcykel på 30 minuter.
Motor och litiumjonbatterier sitter inbyggda i Evelos framdäck. Poff så blir cykeln en elcykel.
Motor och litiumjonbatterier sitter inbyggda i Evelos framdäck. Poff så blir cykeln en elcykel.

Trött i benen? Byt det gamla framhjulet mot ett hjul med inbyggd motor och batteri och du har en elcykel.

Publicerad

Allt fler gör-det-själv-paket är på väg ut på marknaden för cyklister som vill konvertera sin vanliga cykel till eldrift. Den amerikanska elcykelleverantören Evelos bidrag heter Omni Wheel och är ett framhjul som innehåller motor såväl som litiumjonbatterier. Att ersätta det vanliga framhjulet med det eldrivna går hyfsat snabbt, cirka 30 minuter enligt företaget.

Sedan kan man få extrakraft av motorn på 350 Watt när det känns motigt i uppförslut eller motvind. Via en liten trådlös enhet på styret väljer man mellan fem olika eldriftslägen, beroende på hur mycket tramphjälp man vill ha.

Det finns två olika batteristorlekar. Standardbatteriet på 24 Volt/ 8,7 amperetimmar har en räckvidd på upp till 40 km på en laddning, det större batteriet på 24 Volt/14,5 amperetimmar kan ge drygt 60 km. Att ladda upp batterierna igen tar ungefär 4 respektive 9 timmar.

Evelo har börjat ta emot beställningar för runt 1000 dollar för ett hjul med standardbatteri. I mars ska leveranserna starta, fast till att börja med endast i USA och Kanada.
Följ Ny Teknik på Facebook!