Övriga nyheter

Volvos tester tyder på längre liv för elbatteriet

Volvos elbuss togs i trafik i Göteborg i somras.
Volvos elbuss togs i trafik i Göteborg i somras.

Batterierna stod pall – Volvos helelektriska bussar har nu rullat i ett halvår i Göteborg. Snart startar försäljningen.

Publicerad

Batterierna var den stora utmaningen när Ny Teknik besökte Volvo Bussars elbussprojekt för ett år sedan. Sedan dess har företagets tre helt eldrivna konceptbussar tagits i drift. Den 15 juni började de rulla på linje 55 mellan Chalmers och Lindholmen, en sträcka på åtta km.

– Det har gått jättebra. Över förväntan, säger Fredrika Berndtsson, ansvarig för drivlinan och batteriet.

Vid ändhållplatserna sänks en bågformad laddarm ner för att snabbladda batterisystemet som sitter på bussarnas tak. När batterierna utvecklades var kravet att laddningen fick ta max sex minuter. På den här rutten har det visat sig att tre minuter räcker.

Läs mer:

Ett annat krav var att batterierna ska ha en livslängd på sex år, något man inte kan verifiera ännu.

– Men det ser positivt ut. Våra simuleringar visar på längre livslängd än sex år, säger Fredrika Berndtsson.

Rutten, körsträckan och antal körtimmar per dygn är några faktorer som påverkar hur länge ett elbuss-batteri håller måttet. När effekten och energiuttaget sjunkit för mycket måste batterierna bytas.

– Men begagnade elbussbatterier har fortfarande mycket kvar att ge, och det finns många möjligheter att vidareanvända dem, säger Patrik Pettersson, projektledare för konceptbussen.

När det treåriga testet på linje 55 är avslutat ska bussbatterierna vara med i ett nytt försök. I ett samarbetsprojekt mellan Volvo, Göteborg Energi, Riksbyggen och Johanneberg Science Park ska de lagra el från solceller hos bostadsrättsföreningen Viva, som är klar för inflyttning år 2018.

Vid det laget ska Volvos helelektriska bussar rulla i kommersiell trafik, om allt går enligt planerna. Under 2016 startar försäljningen, år 2017 drar serietillverkningen igång.

Gilla Ny Teknik på Facebook