Uber ska elektrifiera flottan – ingår nya partnerskap

2020-09-13 07:20  
Uber vill få hela sin flotta elektrifierad. Foto: Nam Y. Huh

År 2030 ska alla Ubers bildelningskörningar vara fullt elektriska. Det avslöjade mobiltetsföretaget som vill rikta fokus mot hållbara transporter.

Amerikanska Uber har på senare tid mest figurerat i negativa sammanhang. Bland annat kontroversen om förare ska få minimilön då det framkommit hur lite en del som kör för företaget tjänar.

Men nu vill Uber i stället blicka framåt och under de kommande åren ska hela flottan av bilar som kör för Uber elektrifieras. De har satt 2030 som året då samtliga bildelningskörningar i USA, Kanada och Europa ska utföras med rena elbilar.

I ett första steg ska företaget utvidga sin tjänst Uber Green till fler städer i Europa. Den innebär att kunder kan välja att de vill bli körda i en elektrifierad bil – dock kostar det en dollar mer.

Läs mer: Volvo och Waymo ska utveckla självkörande bilar tillsammans

Därtill avsätter Uber 800 miljoner dollar för att hjälpa förare att gå över till elbilar samt jobba med biltillverkare för att få till fördelaktiga villkor. I Nordamerikan blir GM uttalad leverantör och på den här sidan Atlanten har Uber ingått partnerskap med Renault-Nissan. Utöver det vill Uber även få till samarbeten med städer och kommuner för att ytterligare hjälpa förare att välja grönt.

Uber är först ut. Rivalen Lyft lanserade samma mål och tidsram redan tidigare i sommar.

Det är troligtvis även ett måste för mobilitetsbolagen att börja skiftet mot elektrifierat – om de ska få vara kvar och köra i storstäder.

Läs mer: Geelys nya körsimulator kan ersätta biltester på bana

I en rapport från december 2019 om Kalifornien framgick 39 procent av de tillryggalagda körsträckorna för transportföretag är emellan kundkörningar. Så för att inte addera till utsläppsproblemet – måste elektrifiering till. Det här var även något som lobbyorganisationen Transport & Environment pekade ut i en studie i november förra året, som granskade utsläpp från Uber och andra liknande aktörer.

Det finns dock en stor uppsida av elbilsstrategierna. Enligt studier gjorda vid University of California så ger varje elbil som används av Uber och Lyft en tre gånger större effekt än om den endast används privat.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt