Toyotas vändning – ska lansera två elbilar i år

2021-02-15 15:38  
Foto: Toyota

Från renons till dubbla nylanseringar. Nu avslöjar Toyota att de i år ska släppa två rena elbilar samt en ny laddhybrid.

De gick från att ha varit pionjärer till att bli akterseglade. Så har många beskrivit Toyotas inställning till elektrifiering. För även om man var långt före konkurrenterna i slutet av det förra millenniet när man lanserade Prius – har tillverkaren inte velat satsa på helelektriska bilar.

Förklaringen har hela tiden varit att de tittade på totalnyttan. Alltså att det var bättre att bygga 100 000 hybrider med en vettig prislapp – än 1 000 rena elbilar som bara fåtalet hade råd med.

Och den ideologin har man hållit på.

Men i ett uttalande avslöjar tillverkarens amerikanska gren att de nu kommer att lansera inte mindre än tre nya elektrifierade modeller. Av dessa är två rena batterielektriska fordon.

– Vi fortsätter att vara ledare inom elektrifiering, en resa som vi påbörjade för 25 år sedan när vi introducerade vår pionjärmodell Prius, säger Bob Carter, säljchef för Toyota USA, i ett uttalande.

Läs mer: Teslas lappkast – ska släppa ”snikversion”

Dessvärre lämnar Toyota ingen information om vad det kan röra sig om för modeller. Istället väljer de att ta upp siffror om hur många ton (139 miljoner) växthusgaser som deras hybrider har ”undvikit att släppa ut”. Samt meddela att de 2025 kommer att erbjuda elektrifierade alternativ av alla sina modeller.

– Vi är övertygade om att den snabbare vägen för att minska växthusgaser från transportsektorn är att erbjuda förare lågutsläppsalternativ som möter deras behov, säger Gill Pratt, vd för Toyota Research Institute.

Egna studier om laddhybrider

Utöver att berätta om att nya elbilar är på gång så delade Toyota med sig av egna studier om hur laddhybrider och batterielektriska fordon påverkar miljön och de totala ägarkostnaderna. Tillverkaren har skapat ett eget verktyg där de synliggör avvägningen mellan utsläpp och kostnader. Detta är publikt och går att hitta här.

I sin undersökning kom Toyota fram till att laddhybrider och elbilar kan ha ”liknande miljöfördelar”. De båda typerna av fordon har sin egen profil och är en optimal lösning under olika förhållanden. Toyota menar att genom att erbjuda båda så kan de tillgodose fler personer – och på så sätt maximera reduceringen av utsläpp.

Läs mer: Volkswagen-chefen: Då lanseras el-kombin

Det är kanske inte konstigt att Toyota nu ger sig in i elbilssvängen på riktigt (dock bör det förtydligas att de säljer elbil i Kina och hade en gång i tiden en eldriven Rav4 till salu). Men något som förundrar är deras ”bevis-studie” om att erbjuda alternativ som är bra för miljön, det här är ju tvärt emot vad de tidigare har hävdat är den rätta vägen.

Det kan även påpekas att de båda elbilarna som omnämns här är för den Nordamerikanska marknaden.

Vad gäller Europa har Toyota ännu så länge inte avslöjat vad som komma skall.

Felix Björklund

Mer om: Toyota Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt