Tesla vill inte gå med på återköp – ärendet till tingsrätt

2022-02-25 11:55  
2019 köpte mannen en Tesla Model 3, som han snabbt fick problem med. Efter flera försök att åtgärda felen vill mannen häva sitt köp. Bilden är en genrebild. Foto: Pontus Lundahl / TT

Oväntade kraftiga inbromsningar när farthållaren användes var bara ett av problemen som köparen upptäckte hos sin nya Tesla Model 3. Kan han häva köpet? Den frågan ska nu behandlas i tingsrätt, berättar tidningen Råd & Rön.

Som grundregel har konsumenter rätt till 14 dagars ångerrätt efter att en vara har mottagits, när de handlar på distans, och utanför affärslokaler. Men det finns vissa undantag. Och i fallet mellan en köpare och Tesla är det nu frågan om vilken sida som ska få rätt.

Tidningen Råd & Rön berättar om ett fall där en köpare fick problem med sin nya Tesla Model 3 ”nästan direkt”. Förutom de oväntade kraftiga inbromsningarna när farthållaren användes, och som nästan orsakade en krock, kunde också sidorutorna vevas ner på eget bevåg och larm utlösas av kyrkklockor. 

Tesla försökte åtgärdas felen flera gånger. Men detta ska inte ha hjälpt. Därför ville köparen häva sitt köp. Det ville inte Tesla gå med på. 

Läs mer: Källa: Volkswagen vill köpa Huaweis självkörande teknik

Arn: Tesla ska betala tillbaka

Ärendet hamnade hos Allmänna reklamationsnämnden, Arn, som har rekommenderat att kunden ska få ångra sitt köp, trots att han meddelade Tesla att han ångrade köpet först efter drygt sex månader och bilen då hade använts.

Enligt Arn har Tesla inte visat att de har informerat köparen om ångerrätten på ett korrekt sätt, och de 14 dagarna ska därför börja räknas efter att kunden får information om den. 

Arns rekommendation är att Tesla ska betala tillbaka hela summan som bilen har kostat, 682 730 kronor. Men eftersom Tesla inte vill gå med på detta ska ärendet nu hanteras av tingsrätt.

Ania Obminska

Mer om: Tesla Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt