Tesla fimpar Model S med 840 kilometers räckvidd

2021-06-07 15:20  
Bild på en Tesla Model S (2021). Foto: Tesla

Från 0 till 100 km/h under 2 sekunder och över 80 mils räckvidd, var tanken. Men nu meddelar vd Elon Musk att Tesla inte kommer att börja tillverka Model S i utförandet Plaid+.

Plaid syftar på ett tilläggspaket till Model S med tre motorer, snabb acceleration och lång räckvidd. Första gången Elon Musk nämnde Plaid – som för övrigt är en referens till den snabbaste hastigheten i filmen Spaceballs – var 2019.

Sedan dess har betydelsen utvecklats. Tanken har fram tills nyligen varit att släppa Model S i en Plaid-version och i en ännu vassare version kallad Plaid+. Sistnämnda skulle få en räckvidd om närmare 840 kilometer och acceleration 0–100 kilometer per timme på under 2 sekunder.

Men nu har vd Elon Musk meddelat via Twitter att Plaid+ inte blir av. Enligt honom finns inget behov av paketet eftersom småsyskonet Plaid, med 630 kilometers räckvidd och samma acceleration, är ”så bra”.

Elon Musk klargjorde samtidigt att Model S Plaid ska börja levereras denna vecka.

På elbilssajten Electreks fråga vad som hände med den längre räckvidden svarar Elon Musk att ingen egentligen behöver mer än 400 miles (motsvarande 644 kilometer): ”Det finns i princip noll resor över 400 miles där föraren inte behöver stanna för toalettbesök, mat, kaffe, etc”.

Model S Plaid+ var tänkt att börja levereras i mitten av 2022, efter att dessförinnan ha blivit senarelagd från slutet av 2021. På prislappen står det 112 990 dollar, vilket motsvarar runt 930 000 kronor. Priset går dock inte att valutakonvertera rakt av eftersom bland annat svensk moms tillkommer.

Johan Kristensson

Mer om: Tesla Model S

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt