Subaru bekräftar: Utvecklar el-suv med Toyota

2019-07-10 14:34  
En rendering av hur Subarus och Toyotas batterielektriska drivlinan/plattformen ser ut. Foto: Press

En elektrisk Forester - är det vad Subaru har på gång? Nu står det klart att det japanska märket bygger en "eldriven suv i C-segmentet" - tillsammans med Toyota.

För lite drygt en månad sedan avslöjade Toyota och Subaru att de kommit överens om ett elbilssamarbete. De skulle utveckla en gemensam plattform för batteridrivna fordon. För Subarus del är samarbetet ett måste för sin överlevnad. För trots att märket har en trogen kundgrupp – har de inte alls hängt med i elektrifieringen.

Det var inte minst tydligt när den första hybriden, Subaru Forester e-Boxer lanseras, en bil som inte alls imponerade vid provkörningen,  och som trots hybriddrivlina hade ett utsläpp på 181 gram co2/km.

Ska sänka utvecklingskostnader tillsammans

Men genom att slå sig ihop med Toyota så kan utvecklingskostnader delas och nu meddelar Subaru att de har en batteridriven suv i C-segmentet på gång. Och det är hög tid för att märket överhuvudtaget ska kunna sälja bilar efter 2020 i Europa utan att behöva betala dryga böter alternativt köpa utsläppskrediter.

Läs mer: Nya Mini Cooper SE: "Stadsracer med nollutsläpp"

Den nya bilen ska bygges på något man kallar för Subaru Global Plattform, som ska vidareutvecklas och då döpas om till E-TNGA. Det är en bokstavskombination som skvallrar om att det är Toyotas grund som kommer gälla fram över, då TNGA står för Toyota New Global Architecture.

Subaru storsatsar på projektet

Plattformen blir skalbar och kommer vara utgångspunkten för flertalet nya modeller – det vill säga på samma sätt som Volkswagengruppen ska göra med sin elbilsarkitektur MEB.

Subaru meddelar att man kommer att föra över alla sina utvecklingsresurser inom elektrifiering till det nya samarbetsprojektet.

Elbilsbatterierna utvecklas av nytt konsortium

Batterierna till de framtida elbilarna utvecklas i ett separat konsortium där Panasonic, Toshiba, Toyota och BYD ingår.

Läs mer: Forskarnas plastmotor gör elbilar lättare och effektivare

Subaru som globalt sett är en ganska liten spelare med runt miljonen sålda bilar har samarbetat länge med Toyota. Något som bland annat mynnat ut i sportbilen BRZ samt att de i USA säger Crosstrek med laddhybridteknik.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt