Stockholms nya mål: Elbilsladdning på alla parkeringsplatser

2021-03-25 13:22  

Senast år 2030 ska Stockholms stads alla gatubaserade parkeringsplatser ha laddmöjligheter. Det är ett av målen för den nya ”elektrifieringspakt” som lanserades i dag.

Stockholmstrafiken ska vara utsläppsfri till 2030, men vägen dit är inte spikrak. Därför lanserade idag Stockholms stad en samarbetskonstellation i vilken Scania, Volkswagen samt elnätsbolaget Ellevio ingår. Tillsammans ska pakten verka för att snabba på och förenkla övergången till en mer miljövänlig transportsektor.

Läs mer: Så här många laddstolpar behöver Sverige 2030

En konkret satsning är utökningen av laddplatser. I dag finns närmare 2000 publika laddplatser i Stockholms stad, men redan nästa år ska antalet ha ökat till minst 4000, varav hälften i stadens garage och hälften i gatumiljö. År 2024 ska hälften av alla parkeringsplatser i garage ha laddstolpar och 2030 ska alla gatubaserade parkeringsplatser ha laddmöjlighet.

Läs mer: De bygger laddnätverk – men bara för Rivian-ägare

Vill vara ett globalt föredöme

– Elfordon är en central del i att skapa ett utsläppsfritt Stockholm till 2030. Vi vill vara ett globalt föredöme och en del är att satsa på den fysiska utbyggnaden av laddinfrastruktur, säger Daniel Helldén, trafikborgarråd och miljöpartistisk politiker.

Ellevios vd Johan Lindehag är inne på samma spår:

– Vi måste bli fossiloberoende och omställningen av transportsektorn är nyckeln. Vi är glada över att vara en del av denna elektrifieringspakt och har nu en förhoppning om att göra Stockholm världsledande på området, säger Johan Lindehag.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt