Regeringen vill slopa förmånsskatt på elbilsladdning vid jobbet

2022-11-08 16:47  
Slopar förmånsbeskattning av gratis elbilsladdning på jobbet. Foto: TT

En tillfällig lättnad för de som får ladda elbil vid arbetsplatsen. I sin budgetproposition föreslår regeringen att slopa förmånsbeskattningen för ”drivmedels-el” till sista juni 2026.

När regeringen presenterade sin nya budget var det en hel del åtgärder som gällde bilar och elbilar. Den stora chocken för många som står i valet och kvalet kring att köpa en elbil kom i form av bonusstopp. Det vill säga de 70 000 kronor som blev 50 000 kr – och är efter 9 november exakt noll kronor.

Men det var inte bara bonusen som är tänkt att slopas. Lite längre ned i budgetpropositionen för 2023 framgår det att man även tänker sig att tillfälligt slopa förmånsbeskattning av gratis elbilsladdning på jobbet.

Tanken är att man som fordonsägare ska få dispens från förmånsbeskattningen när man laddar gratis och detta till och med sista juni 2026. Syftet är att på ett lite tamare sätt än med stora bonusar, underlätta omställningen till en fossilfri fordonsflotta och förhoppningen är att detta är tillräcklig morot för vissa.

Läs mer: Nu ska elbilen drifta ditt liv – här är allt om V2G

Utöver att det skulle innebära lite mindre kostnader för arbetstagare – förenklar det administration och redovisning för företag som denna förmån.

Förslaget är som sagt aviserat i budgeten och finansdepartementet är de som nu arbetar med en promemoria som är tänkt att remitteras under hösten 2022. Ett beslut i frågan är att vänta först under 2024.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt