Premiär för Cupra Born – VW ID.3:s sportiga kusin

2021-05-27 10:34  

En lite sportigare och ”eldigare” kompakt elbil. Nu har Cupra presenterat ”Born” – en modell som kan beskrivas som en lite rivigare Volkswagen ID.3

Det har inte varit någon hemlighet att Cupra hade en MEB-baserad elbil på gång. Redan i fjol så visade man en snudd på produktionsfärdig bil, men då under namnet Seat El-Born. Nu har den spanska tillverkaren valt att istället för Seat – så ska den lanseras under prestandamärket Cupra. 

Born är en syskonmodell till VW:s ID.3, men istället för att vara den nya erans ”folka” – så ska den spanska maskinen attrahera yngre med ett ärtigare utseende och sportigare egenskaper.

E-boost

Initialt kommer bilen att erbjudas i ett par versioner. Insteget med 150 hästkrafter och ett batteri om 45 kWh, en lite mer potent modell med 204 hk samt 58 kWh. 2022 broderas paletten ut med en rackare med tillägget e- boost, denna version ska ha en effekttopp på 231 hästkrafter och går att kombinera med antingen 58- eller 77 kWh-batteri.

Den snabbaste av versionerna ska ha 0-100 km/h avklarat på 6,6 sekunder och de bilar som har det stora batteriet klarar snabbladdning på 125 kW.

Läs mer: Åtta spännande elsuvar som kommer 2021

Tittar vi på räckvidden så klarar insteget cirka 34 mil och toppversionen ska kunna köras upp till 54 mil. 

I mångt och mycket är de tekniska detaljerna en spegling av ID.3 och så är även instrumentering och den lilla romben som man väljer ”körriktning” med. 

Dock så skiljer sig tillvalen lite och i utrustningslistan återfinns skålade sportstolar och ett sportchassi med adaptiva dämpare.

Tillverkas i Zwickau

Seat/Cupra är väldigt måna om att berätta att det är en spansk design och att Born (namnet kommer av Barcelona-stadsdelen El Born) utvecklats i Barcelona. Dock kommer den att byggas i den gamla Trabantfabriken i tyska Zwickau.

Ännu finns det inget svenskt pris för bilen, men VW ID.3 med 45 kWh-batteriet har ett startpris på 404 900 kronor – så den spanska varianten lär ligga någonstans i det häradet.

Felix Björklund

Mer om: Cupra Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt