Populära Toyota Rav4 – så mycket kostar den som laddhybrid

2020-01-15 10:05  
Nu är prislappen på laddhybriden Toyota Rav4 presenterad. Foto: Toyota

I höstas visade Toyota upp sin Rav4 som laddhybrid. En mellanklass-suv som har begåvats med 65 kilometers räckvidd på el. Nu lanseras bilen i Sverige – här är prislappen.

Japanska Toyota är i här i Sverige nästan synonymt med elhybrider. Försäljningen består till nästan 100 procent av dessa. Visst har de en laddhybrid i modellgömman, men Prius-varianten måste nog benämnas som en marginalprodukt.

Nu blir det ändring då suven Rav4 kommer som laddhybrid.

Rav4 är en etablerad spelare i klassen och att den nu kommer i en laddbar tappning lär inte göra saken sämre. Drivlinan består i grunden av samma saker som i vanliga Rav4. Det innebär en 2,5-liters bensinmotor som driver framaxeln och en elmotor som tar hand om bakhjulen.

Läs mer: Så snabbt åldras elbilarnas batterier

Men i laddhybrider är den senare kraftigare, vilket inte minst syns när det gäller effekten.

Systemeffekten ligger på 306 hästkrafter, vilket innebär att de som har bråttom ska vara uppe i 100 km/h 6,2 sekunder efter ett stopp.

Mer intressant är nog istället vad elektrifieringen innebär för utsläpp och möjligheter att köra på el: Drivlinan ska hålla nere koldioxidutsläppet på 29 gram per kilometer och den försiktige ska klara upp till 65 kilometers körning på enbart el. Dessa siffror är preliminära.

Toyota Rav4 på motorvägen?

Batteriet och elmaskinen ska även klara av motorvägshastigheter och först vid 135 km/h krävs det att bensinmotorn kliver in.

Vidare siffror av intresse är att lastutrymmet är på 520 liter, vilket är 60 liter mindre än i den vanliga elhybriden.

Läs mer: Sony överraskar alla med ny elbil

Så vad kostar då ett stycke laddbar Rav4? Jo, listpriset är från 499 900 kronor och bilen går att reservera redan nu. För tjänstebilister kan nämnas att elektrifieringen innebär att förmånsvärdet kapas vilket ytterligare ökar attraktionen.

Första bilarna kommer att levereras efter sommaren.

Felix Björklund

Mer om: Toyota

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt