Elbilar

Officiellt: Här är elbilen Nio ska charma svenskarna med

Nio ET7. Foto: Nio
Nio ET7. Foto: Nio
Nio ET7. Foto: Nio
Nio ET7. Foto: Nio

Nu är det klart, utmanaren Nio gör sig redo för entré i Sverige och detta med flaggskeppsmodellen ET7. De första elbilarna är redan på väg.

Publicerad

I början av året kom de första tecknen på att kinesiska elbilstillverkaren Nio gjorde sig redo för ett intåg på den svenska marknaden. Tidigare i sommar öppnade man upp sin närvaro online – samtidigt som man skickade ut ett officiellt brev signerat grundaren William Li samt Sverigechefen Mattias Lundgren.

I detta skrev de: ”Vi på Nio beundrar den snabba tillväxten av elbilar i Sverige och betoningen på hållbarhet som delas bland svenskarna. […] Vi vill bjuda in dig på en ny resa där vi vill ge dig möjligheten att uppleva en härligare livsstil och ett bekymmersfritt bilanvändande”.

Nu har man officiellt bekräftat att introduktionen i Sverige är nära förestående och det första fartyget med bilar har redan lämnat Kina. Detta packat med ET7 – märkets premiumsedan. I början av oktober blir det stor lansering och Ny Teknik kommer vara på plats.

Första marknaderna blir, utöver Norge där man lanserade redan i fjol, Sverige, Danmark, Tyskland och Nederländerna.

Nio ET7 först ut

Som bil är ET7 en rejält tilltagen sedan med en längd på över fem meter. Även om de europeiska specifikationerna i dagsläget inte finns tillgängliga är de kinesiska inte dåliga. Där erbjuds tre batteristorlekar; 75-, 100- samt 150 kWh där det största ska klara 100 mil (kinesiska körcykeln NEDC) på en laddning.

Nio ET7. Foto: Nio
Nio ET7. Foto: Nio

Drivlinan består vidare av dubbla motorer vilka tillsammans ger 480 kW/ 644 hästkrafter och det ska räcka till accelerationsprestanda 0-100 km/h på 3,8 sekunder.

Vidare är bilen bestyckad med 33 sensorer inklusive en lidar-enhet – detta för att vara förberedd för de senaste självkörande finesserna.

Nio erbjuder både laddning och batteribyten för sina bilar – här sticker tillverkaren ut. I Norge har man redan etablerat batteribytarstationer, men huruvida tillverkaren ska bygga ett paneuropeiskt nätverk är ännu så länge inte officiellt.