Nu lanserar Peugeot el-kombin 308

2022-09-13 10:21  

Ett franskt familjealternativ rullar in på klassisk Volvomark. Nu har Peugeot lanserat 308 som eldriven kombi. Modellen får en ny typ av batteri – och en siffra i specifikationen imponerar.

Ända sedan den nya generationen av 308 lanserades har Peugeot sagt att en helt eldriven variant är på gång. Nu har bolaget släppt den första informationen om mellanklassmodellen som rullar ut 2023.

Modellen som får namnet E-308 kommer både som halvkombi och som klassisk kombimodell – varav den senare innebär att man är den hittills enda europeiska tillverkaren som erbjuder det. Närmaste konkurrent blir kinesiska MG5.

Insidan av Peugeot E-308. Foto: Peugeot

Drivlinan i bilen består av en elmotor om 115 kW/156 hästkrafter med 260 Nm i vridmoment. Denna hämtar energin ur ett batteri på blott 51 kWh (netto) men ska trots det kunna ge över 400 kilometers räckvidd. Detta på grund av en blandad förbrukning på imponerande 1,27 kWh/mil.

Läs mer: Volkswagen visar ID Xtreme – sin vassaste elbil hittills

Kemin i batteriet beskrivs vara ny och är av så kallad 8:1:1 typ (8 delar nickel, 1 del mangan och 1 del kobolt).

Snabbladdning ska gå att göra i 100 kW vilket tack vare det lilla batteriet då innebär att man ändå ska kunna ladda 20-80 procent på 25 minuter. Om man i stället laddar via laddbox och växelström ska det gå att göra i upp till 11 kW.

Snart kommer en ny elkombi att rulla på vägarna. Peugeot E-308. Foto: Peugeot

När det kommer till design och interiör speglar elbilarna de övriga modellerna i 308-utbudet. Peugeot är en av de tillverkare som inte vill göra ”stor sak” av vad deras bilar drivs på. Men det innebär att man som köpare av en E-308 i varje fall får den senaste generationen av tillverkarens I-cockpit med en liten ratt, tredimensionell head up display samt tiotumsskärm i mittkonsolen.

Vad ett stycke E-308 kan komma att kosta när den släpps i Sverige återstår att se, Peugeot har inte gått ut med officiella priser ännu. Inte heller avslöjar de exakt när marknadsintroduktion kommer ske.

Felix Björklund

Mer om: Peugeot Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt