Mercedes och Rivan i gemensam satsning

2022-09-09 15:32  
Rivian och Mercedes Benz i ett oväntat samarbete. Foto: 24 Meter

Nu ska tyska jätten bygga eldrivna skåpbilar tillsammans med uppstickaren. Rivians och Mercedes modeller kommer dock att skilja sig åt. 

Bland de traditionella tillverkarna har Mercedes-Benz det bredaste utbudet av elbilar, och planen är att erbjuda en eldriven version av alla modellserier. Därför är det förvånande att jätten vänder sig till en nykomling i bilindustrin för att skynda på sin elektrifiering.

Nu har Mercedes inlett ett strategiskt partnerskap med Rivian, där de två ska utveckla eldrivna skåpbilar avsedda för Europamarknaden. Det skriver Mercedes i ett pressmeddelande.

Amerikanska Rivian "välte internet" när de tidigt visade upp sin batteridrivna pickup R1T. På meritlistan finns i dag även suven R1S samt den transportbil de bygger för Amazon.

Läs mer: Tesla imponerar i säkerhet – slog nytt rekord

Ambitionen med det nya samarbetet är att en ny produktionsanläggning för elfordon ska byggas i anslutning till någon av Mercedes existerande fabriker i Europa. Där ska de två bolagen bygga varsin skåpbil av större modell.

Överraskande nog kommer de att baseras på olika plattformar. Nu utvecklar Mercedes VAN.EA, en modulär plattform för stora eldrivna skåpbilar samt i mellanstorlek. Deras partner har plattformen Rivian Light Van att tillgå. Målet med samarbetet är att presentera de första fordonen under 2025.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt