Lynk & Co avslöjar elbilen Zero EVs prestanda

2020-12-17 08:28  

Geely-ägda Lynk & Co är i slutfasen av att testa sin första elbil. Zero EV börjar tillverkas 2021. Modellen ska klara 0-96 km/h på under fyra sekunder.

Volvos kinesiska ägare Geely har meddelat att bolagets modulära SEA-plattform (Sustainable Experience Architecture) invigs av Lynk & Co, med den halvkombi som blir märkets första elbil.

En prototyp visades upp i samband med att plattformen avtäcktes i september – nu har Lynk & Co släppt ett filmklipp där Zero EV Concept testas på bana. Det rapporterar Motor Authority.

Videon visar hur nära man är en produktionsmodell. Vad som nu återstår är körning i extrem kyla och värme samt vindtunneltester. Sedan ska tillverkningen kunna dra igång. Bolaget hoppas att det kan ske i mitten av 2021 – med leverans till kund under samma år.

– Den hastighet som vi har kunnat ta den SEA-baserade Zero EV från prototyp till en produktionsklar bil är verkligen otrolig, sade Geelys chefsingenjör för SEA-plattformen, Kent Bovellan, i ett uttalande.

Då öppnar Lynk & Co i Göteborg

Geely avslöjar att den kommande elbilen ska avverka 0-96 km/h på mindre än fyra sekunder. Den får ett 800 v elsystem, luftfjädring och en räckvidd på strax över 64 mil.

Enligt tillverkaren har prototypen uppvisat goda köregenskaper på testbanan. Med en viktfördelning på 50/50 utlovas att den kommande produktionsmodellen ska klara av älgtest, alltså en kraftig undanmanöver, med glans även i landsvägsfart.

Den 15 januari öppnar Lynk & Co sin nya medlemsklubb i Göteborg. Lokalen på Ekelundsgatan 4 utgör ett hippare alternativ till den traditionella bilhallen, och under våren kommer den första bilen till Sverige.

John Edgren

Mer om: Lynk & Co Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt