Lotus satsning: Alla framtida modeller blir elbilar

2019-08-13 14:20  

En till renodlad "bensinare" – sedan allt krut på elbilar. För Lotus kommer elektroner vara framtiden. Det avslöjar vd:n Phil Popham i en intervju.

Tidigare i somras presenterade Lotus superbilen Evija. Modellen är betydelsefull av flera skäl. Detta eftersom Evija är blir första nya Lotusen på ett bra tag, samt den första att lanseras sedan Geelys uppköp av märket. Men det är också den första elbilen från det välkända märket – och den första i sitt slag som produceras i Storbritannien.

– Lotus Evija är en bil som inte liknar någon annan. Den kommer återetablera vårt varumärke i sportbilsfansens själ och hjärta, såväl som på den globala motorscenen. Den kommer också bana väg för fler visionära modeller, sa Lotus vd Phil Popham vid lanseringen.

Lyx-elbilen bara byggas i 130 exemplar

Produktionen av Evija drar igång 2020, och bilen ska byggas i endast 130 exemplar. Därefter ska Lotus avtäcka en ny bensindriven modell – vilket också blir tillverkarens sista renodlade förbränningsbil. Sedan blir det elektrifiering för hela slanten. Det avslöjar Phil Popham i en intervju med brittiska Autocar.

Läs mer: Nya Zeelands superbil ska slå rekord i nedkraft

– Vi kommer att ha en förbränningsdriven sportbil att visa er mot slutet av nästa år. Men bortom den bilen så kommer alla Lotus, oavsett vilket segment, att ha en helelektrisk version, säger han till tidningen.

Det innebär att vi alltså inom några år kommer att få se Elise, Exige och Evora som helelektriska bilar. Och den förstnämnda blir intressant. Tesla använde ju som bekant Elise som grund när de byggde sin första Roadster 2008.

Felix Björklund

Mer om: Elbilar Lotus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt