Kias plan: Så ska tillverkaren bli en stormakt inom elbilar

2020-01-17 07:00  

Mer än 500 000 elbilar om året, elva olika modeller och en marknadsandel på 6,6 procent till 2025. I sin ”Plan S” har Kia ambitionen att flytta fram positionerna rejält.

De senaste åren har de stora biltillverkarna lanserat ambitiösa transformationsplaner. Daimler, Audi, BMW och inte minst Volkswagen har slagit på stora trumman och pratat om miljardinvesteringar i elektrifiering och automation.

Nu sällar sig Kia till skaran och i sin Plan S” målar företaget upp riktlinjerna för sin framtid.

Planen har ett stort fokus på elektrifiering, och fram till 2025 kommer 29 biljoner won, motsvarande 236 miljarder kronor, att investeras.

De bärande delarna är förutom elektrifiering att ge sig in i mobilitetsracet samt satsa mer på företagskunder.  

– Det är en turbulent tid för bilindustrin, men det är också en tid av möjligheter för Kia att radikalt omvandlas till ett globalt företag inriktat på kundvärdestyrd innovation, sa Han-woo Park, chef för Kia Motors, vid presentationen av Plan S.

Läs mer: Kritiken: Felaktiga rekommendationer kan hämma elbilsutvecklingen

Kia säger att miljardsatsningen kommer mynna ut i att märket 2025 har elva elbilar i modellpaletten. Av dessa kommer en vara byggd på den dedikerade elbilsplattformen som Hyundaikoncernen (som Kia ingår i) utvecklar. 

Vilka bilar som ska erbjudas som batterielektriska var inget som tillverkaren gick in på i presentationen.

Kia ska dock planen kapa till sig 6,6 procent av den globala elbilsmarknaden och 2026 räknar Kia med att sälja 500 000 elbilar om året (exkluderar Kina). 

Felix Björklund

Mer om: KIA Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt