Elbilar

Höginkomsttagare kan bli utan elbilsbonus i USA

Enligt beslutet ska endast köpare som har en årsinkomst under 864 000 kr kunna tillgodose sig skatterabatten för elbilar i USA. Foto: Volkswagen

Senaten har röstat. De som vill tillgodose sig USA:s skattelättnad får inte köpa en bil som har ett inköpspris som överstiger cirka 345 000 kr.

Publicerad

Ska skattebetalarna vara med och finansiera bilköp för de som redan har råd med exklusiva modeller – och är det så man bäst bidrar till att öka andelen elbilar på vägarna? Frågan har väckts på många håll i världen, och nu har ett beslut kommit i USA. Som en del i den nya federala budget har senaten nu röstat igenom en icke bindande resolution. Den sätter ett pristak för elbilar som vill åtnjuta skatterabatten på 7 500 dollar – motsvarande strax under 65 000 kronor, rapporterar Electrek.

Gränsen för inköpspriset landade på 40 000 dollar – drygt 345 000 kr. Till detta är det endast köpare som har en inkomst under 100 000 dollar (864 000 kr) om året som ska kunna tillgodose sig skatterabatten. Med den budgeten skulle en svensk köpare ha svårt att hitta en elbil i mellanklassen – men det ser bättre ut på USA-marknaden, där bilpriserna är lägre.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här