Här är Urbanrebel – Cupras första elbil på nya plattformen

2022-06-09 09:59  

Det största projektet i Cupras historia och en modell som ska ge märket volymer. Nu har spanjorerna visat elbilen Urbanrebel som ska byggas på VW-koncernens nya elbilsplattform.

Under tisdagen höll Cupra hov. På ett evenemang avslöjade det spanska märket planerna för framtiden och hur de ska bredda modellpaletten för att på sikt bli en volymtillverkare.

Cupra, som lanserades så sent som 2018 som eget märke, ska fram till 2025 lansera tre nya elektrifierade modeller varav två rena elbilar.

– I kväll visar vi upp hela utbudet av nästa generations modeller. På sikt är vårt mål att leverera 500 000 bilar per år, fortsätta vår globala expansion och gå in i nya segment, sade Wayne Griffiths vid presentationen.

Cupra Urbanrebel. Foto: Cupra

De nya modellerna som kommer är Terramar, en suv som ska erbjudas i laddhybridtappning med räckvidd på 10 mil. Därtill ska även Tavascan, ett koncept som visades 2019, realiseras.

Läs mer: Här är fem eldrivna mikrobilar att hålla koll på

Den stora nyheten blir el-stadsbilen Urbanrebel – en modell som enligt Cupra tar dem lång bortom sina tidigare gränser.

Hur lång räckvidd har Urbanrebel?

Urbanrebel är den första produkten som ska byggas på VW-koncernens nya dedikerade elbilsplattform MEB Small.

– Urbanrebel kommer att bli det största projektet för vårt företag under de kommande åren, eftersom den är nyckeln till vår transformation som ett helt elektriskt varumärke. Vi leder utvecklingen för fordonsfamiljen som kommer att demokratisera hållbar mobiliteten i staden, sade Cupras utvecklingschef Werner Tietz.

Cupra Urbanrebel. Foto: Cupra

Sett till specifikationer ska Urbanrebel vara en bil på 4,03 meter med en 166 kW / 226 hästars elmotor som driver på framhjulen. Andra fakta Cupra levererar är att accelerationen 0-100 km/h ska gå på 6,9 sekunder och att en speciell ”räckvidds-version” ska kunna ta sig 440 km på en laddning.

Modellen utvecklas och byggs i Spanien och är en del i den stora elektrifierings-investering om 10 miljarder Euro som VW-gruppen gör i landet.

Läs mer: GM siktar på comeback i Europa – som ren elbilstillverkare

Felix Björklund

Mer om: Cupra Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt