Här är nya Toyota Rav4 – som laddhybrid 

2019-11-21 07:30  

Under bilmässan i Los Angeles visade Toyota upp laddhybrid-verisonen av Rav4 – en mellanklass-suv med över 60 km räckvidd på el.

Toyota har ännu så länge hållit sig mest till sina elhybrider. Förvisso har de en laddhybrid i modellpaletten, men det är en opraktisk marginalprodukt. Nu blir det ändring på det då den japanska tillverkaren lanserar populära Rav4 som ett laddbart alternativ.

Drivlinan är i grunden densamma som i vanliga Rav4. En 2,5-liters bensinmotor fram och en elmotor bak. Men här är den senare av ett lite kraftigare slag. Och det slår igenom i effektsiffrorna. Totalt ska Toyotan ha 306 hästkrafter, nog för att accelerera upp ekipaget till 100 km/h från stillastående på 6,2 sekunder.

Den siffran får nog ses som underordnad. Det imponerande är att drivlinan resulterat i att utsläppet hålls under 30 gram koldioxid per kilometer och att räckvidden på el blir över 60 kilometer enligt WLTP.

Läs mer: Toyota och BYD tänker utveckla elbilar tillsammans

Summerat innebär det att den utökade elektrifieringen gör laddhybrider till den mest kraftfulla, bränsleeffektiva och snabbaste Rav4:an hittills.

Toyota avslöjar inte särskilt mycket om batteriet. De berättar att det är litiumjonteknik samt att det sitter under golvet. 

Bilen lanserades som ovan nämnt på bilmässan i Los Angeles. Till Sverige kommer den under andra halvåret 2020 – men exakt datum eller vad den kommer kosta är inte fastslaget i dagsläget.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt