Elbilar

Ford på väg att köra om Tesla i elpickup-racet

Bild från när batteridrivna Ford F-150 drar ett tåg.
Bild från när batteridrivna Ford F-150 drar ett tåg.
En Ford F-150. Foto: Ford
En Ford F-150. Foto: Ford
Illustration av en kommande Tesla pickup, gjord av formgivaren Emre Husmen. Foto: Emre Husmen
Illustration av en kommande Tesla pickup, gjord av formgivaren Emre Husmen. Foto: Emre Husmen

Tesla eller Ford, vem blir först med en batteridriven pickup på marknaden? Nu har Ford gett en tidsplan.

Publicerad Uppdaterad

Kampen om vilken biltillverkare som kommer att lansera den bästa elpickupen tätnar. De som kämpar hårdast är utmanaren Tesla mot pickup-tungviktaren Ford.

Som svensk insvept i en kombivärld kan det vara svårt att föreställa sig, men pickup-marknaden i USA är extremt het. 2018 var Ford F-series, Chevrolet Silverado och Dogdge Ram de tre mest sålda bilarna, skriver Motor1. Alla tre är pickups. Inte undra på att Elon Musk vill in och norpa marknadsandelar där.

Det är med en full offensiv han går åt Ford. Tidigare i år sa Musk: ”Det är den coolaste bilen jag någonsin sett". Följt av:

– Den konstrueras för att matcha eller överträffa F-150, säger Musk, syftande på Fords bästsäljande flakmodell.

Priset på en Tesla Pickup ska ligga på 50 000 dollar, motsvarande drygt 478 000 kronor. Enligt Carscoops ska modellen kunna erbjuda upp till sex sittplatser, ha en räckvidd på 645-800 km och kunna dra 136 ton.

Det är som vanligt världsmästerskap i hajpande från vd:n, men han har ännu inte kunnat berätta när bilen når marknaden. Det har däremot Ford nu kunnat göra. Deras klassiska pickup F-150 som batteridriven kommer att nå marknaden innan 2022, säger Darren Palmer, chef över Fords elbilssatsning i en intervju med Autocar. Och nästa år ska Ford börja sälja en hybridversion av F-150.

Ford har inte varit sena med att svara på Teslas tuppande. I juli visade man upp den batteridrivna versionen av F-150, då bogserade den ett tågsätt på 567 ton.

Vilken biltillverkare som når marknaden först återstår att se – men allt tyder på att det blir ett tufft lopp in i det sista. I somras sa Musk att en presentation av Teslas pickup kan komma att ske innan oktobers slut i år.

Det ska sägas att ytterligare en spelare som har kommit långt i elpickupsatsningen är Rivian. Den amerikanska biltillverkaren hävdar att deras R1T kommer nå marknaden slutat av 2020. Vi får se om den kommer kunna mäta sig med de andra två.