Fiats satsning – ikonbilen kommer enbart med eldrift

2019-03-21 14:43  

Fiat återuppväckte modellen efter mer än 30 års träda – och 500 blev en älskad citybil. Nu är det dags för retroikonen att uppdateras, och då chockar italienarna. Den kommer nämligen enbart som elbil.

Italienska Fiat håller som bäst på att försöka hitta fotfästet inför framtiden. Märket som numera är en del av Fiat Chrysler Automobiles har ännu så länge haft det tunt med elektrifiering. Men det ska bli ändring på det när Fiat nu förbereder sig för en uppdatering av modellen 500.

500:an går inte att beskriva som annat än en succé. Sedan relanseringen har den sålts i över två miljoner exemplar, och nu efter 12 år är det dags för en ny generation.

Och arvtagaren kommer att vara en helt ny typ av bil, detta då den enbart ska erbjudas som elbil.

– En ny 500, helt förnyad. Ett nytt objekt, helt elektriskt. Det kommer att vara ett slags urban Tesla, men med vacker design. Italiensk "dolce vita" i form av en elbil, säger Oliver Francois, Fiat och FCA:as marknadschef, i en intervju med brittiska Autoexpress.

Läs mer: Ford utmanar Tesla: ”Hold your horses”

Den nya bilen ska byggas på en ny plattformsarkitektur som håller på att tas fram inom koncernen. Vidare antydde Oliver Francois att den elektriska 500:an ska få en mer lyxkantad position jämfört med dagens modell.

Frågetecken kring säkerheten

En intressant sak som framgår av intervjun är att Fiat trots sin lansering av en ny generation av 500:an även kommer fortsätta att sälja den gamla bilen. Detta för dem som fortfarande vill ha en liten billig statsbil med bensindrift.

Man kan fråga sig hur säker en bil från 2007 är nu, 2020. Fiat har ju inte imponerat med säkerhet och både Punto och Panda anses ha noll stjärnor i krocksäkerhet.

Fotnot: Nuvarande generation av 500 finns redan som elbil, men den säljs endast på ett fåtal marknader. Därtill hade svenska EV Adapt tidigare tillstånd att sälja efterkonverterade versioner av 500:an med eldrivna.

Felix Björklund

Mer om: Elbilar Fiat

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt