Elbilar

Ett smakprov av Hyundai Ioniq 5 – laddar 100 km på fem minuter

Ioniq 5 ska klara av att ladda 100 km på fem minuter. Foto: Hyundai
Ioniq 5 ska klara av att ladda 100 km på fem minuter. Foto: Hyundai

I februari lanserar Hyundai sin nya elbil Ioniq 5. Bilen blir den första från den koreanska tillverkaren som bygger på en helt ny plattform – och nu får vi se en glimt av vad som komma skall.

Publicerad

I slutet av det förra millennieskiftet var Hyundais anseende inte mycket att hänga i granen. Elantra, Trajet och Atos hette modellerna och för köparen var de var snarare ett nödvändigt ont än ett medvetet val. 

När vi nu befinner oss på 2020-talet är dock bilden en helt annan. Hyundai Motor Group (med Hyundai, Kia och Genesis) har fått upp ångan och framförallt visat kompetens när det kommer till elektrifiering. Och i februari kommer de till ett nytt kapitel. Då ska den första elbilen baserad på den nya dedikerade elbilsplattformen E-GMP lanseras.

Modellen heter Ioniq 5 och beskrivs som en ”mellanklass CUV”, vilket då innebär en halvstor crossover. Designmässigt har man byggt vidare på de former man visade på utställningskonceptet 45 och formspråket beskrivs som både digitalt och ”pixelerat”.

Ett designelement som man vill lyft fram är att ”femman” som första Hyundaimodell kommer att ha en motorhuv som helt täcker hela bredden – alltså en design som gör att man inte behöver sidopaneler fram.

Maxad snabbladdning i Hyundai Ioniq 5

En stor nyhet som innebär ett nytt kapitel i elbilsvärlden är att modellen är den första som erbjuder så kallad V2L-funktion. Alltså, att man kan låta bilen driva andra anläggningar eller för den delen ladda upp andra elbilar. Det här vill självklart den koreanska tillverkaren understryka och i tre klipp så visar de hur ”femman” levererar ström till olika enheter ute på ”camping”.

Ioniq 5 ska klara av att ladda 100 km på fem minuter. Foto: Hyundai

En annan sak man vill lyfta fram från tillverkarens håll är snabbladdningen. Hyundai Ioniq 5 ska klara av att ladda 100 km på fem minuter. 

Om en månad får vi Hyundai Ioniq 5 och alla dess specifikationer.