Elon Musk: Model S och X kommer inte förnyas

2019-07-12 11:01

Ständiga uppdateringar av mjukvaran – men när det gäller det övriga är det stopp. Tidigare i veckan dödade Teslachefen Elon Musk alla förhoppningar om att en ansiktslyft version av Model S eller X är på gång.

Elbilstillverkaren Tesla skiljer sig enormt mot övriga bilbranschen – och det inte enbart genom att vara ett helelktriskt märke. Nej, de ständiga fjärruppdateringarna är något som varit särskiljande och det är först nu som konkurrenter börjat implementera det.

Men en annan sak de skiljer sig med är att när det kommer till hårdvara – händer det mycket lite.

De flesta traditionella biltillverkare uppdaterar sina populära modeller efter tre år och gör ett generationsskifte efter fem. Model S har funnits på marknaden i sju år och Model X i nästan fyra. Men förutom en ansiktslyftning av den tidigare har det inte hänt mycket. Därför har det spekulerats i att de båda ska få någon form av uppgradering och kanske en interiör som mer går i linje med den avskalade varianten som Model 3 har. Detta har backats upp av olika patent. och mönsterskyddsansökningar.

Tweet tog död på förhoppningarna

Men på måndagskvällen vart det ridå ner för de förhoppningarna. Detta då Elon Musk, via sin älsklingskanal Twitter, var väldigt tydlig med att ”inget är på gång”.

– Det kommer inte någon ”förnyad” Model X eller Model S, bara några mindre förändringar. Den största ändringen de senaste åren har varit att använda den effektiva bakmotorn från Model 3 som frammotor i S/X. Det gick in i produktion för tre månader sedan, skriver han på Twitter.

Uttalandet ger upphov till en hel del frågor. Hur länge tänker Tesla låta trotjänarna köra på och vad är den långtgående strategien. Tillverkaren börjar få kapacitetsproblem i tillverkningen och med tanke på att de har Model Y på ingång samt den nya generationen Roadster och en pickup – har det fullt upp som det är.

"Inget större batterigenombrott har skett"

En annan sak herr Musk säkerligen har i åtanke är att även om de, likt de traditionella tillverkarna, generationsskiftade Model S – skulle resultatet vara detsamma. Det har inte skett något större batterigenombrott och bilarna har inte halkat efter tekniskt, så det skulle mest handla om kosmetiska förändringar till en väldigt hög kostnad.

Läs mer: Första titten: Här är Bentleys eldrivna framtidsdröm

Och varför agera så? Troligtvis kommer Tesla fortsätta på inslaget spår och byta ut komponenter och delar på S/X ett tag till. För till skillnad från många bilar anno 2012 – ser Model S inte så bedagad ut.

Felix Björklund

Mer om: Tesla Model X

Debatt