Elon Musk ger nytt besked om Teslas pickup

2019-08-01 09:11  

Modellen ska ha sex sittplatser, en räckvidd upp till 800 km och kunna dra mer än 136 ton. Men när lanseras den?

(Artikeln är uppdaterad)

De amerikanska konsumenterna är onekligen mer än redo för en batteridriven pickup. Exempelvis skapade renderingarna av Rivians kommande modell R1T rejäla svallvågor – och uppståndelsen omvandlades snabbt till en flod av pengar.

Ford är en av investerarna och biljätten blev så imponerade av den bakomliggande tekniken att de ska använda Rivians drivlina och skateboard-design i sina egna bilar, skrev Ny Teknik i våras.

Tesla har länge skissat på en egen pickup, och man får förmoda att konkurrenternas kommande modeller har fått bolaget att lägga på ett extra kol.

”Magin ligger i detaljerna”

Elon Musk har tidigare flaggat för att Teslas pickup ska lanseras innan året är slut – och nu meddelar han att bilen kommer presenteras inom loppet av 2-3 månader. ”Vi är nära, men magin ligger i de slutgiltiga detaljerna. Kanske 2-3 månader”, twittrade Musk i helgen.

I juni avslöjades att det tänkta priset ska ligga på 50 000 dollar, motsvarande drygt 478 000 kronor – och Tesla utlovade då att deras pickup får väghållning som en Porsche 911.

Enligt Carscoops ska modellen kunna erbjuda upp till sex sittplatser, ha en räckvidd på 645-800 km och kunna dra 136 ton.

Just dragvikten har blivit omdiskuterad. Uppgiften kommer från Elon Musk, bland annat på Twitter. Vad det sedan landar i för godkänd dragvikt för pickupen är en senare fråga.

Men hur bilen ser ut förblir ett mysterium, för Tesla har bara släppt en teaser-bild – som inte säger mycket. Renderingen av den kompletta modellen är skapad av formgivaren Emre Husmen, som inte är knuten till Tesla. 

Flera konkurrenter ligger före

Under tiden slipar konkurrenterna sina knivar. GM har bekräftat att de jobbar på en el-pickup, och nyligen visade Ford upp en prototyp av sin batteridrivna Ford F-150. Då drog den lastade godsvagnar där den dragna vikten låg på nära 567 ton, och jippot var helt klart riktat mot Teslas tidigare rekord på 130 ton med en Model X, kunde Ny Teknik berätta om i förra veckan.

I juni i år tog svenska Youtubestjärnan Simone Giertz saken i egna händer. ”Elon Musk, det här är min utmaning till dig att göra världens första, funktionella Tesla pickup-truck” sa hon på sin Youtubekanal och visade hur hon och hennes team förvandlade en Tesla Model 3 till en pickup, en ”Truckla”. Filmen har hittills 9,3 miljoner visningar.

John Edgren

Mer om: Tesla Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt