Då kommer mini-Teslan med den lilla prislappen

2021-02-11 16:30  
Det som har öppnat för det pressade priset är Teslas nya 4680-cell med vidhängande produktionsteknik. Foto: Tesla

Den är betydligt billigare än andra Teslor och ska säljas i hela världen. Nu bekräftar Tom Zhu, chef för Tesla i Kina, att den tidigare påtalade mini-modellen snart börjar utvecklas i Kina, där den även kommer att tillverkas.

Elon Musk har alltid understrukit att syftet med Tesla är att öppna upp vägen för elbilar som en bred konsumtionsprodukt – det innebär att priserna måste vara överkomliga. Model 3 var ett svar på detta, och i januari öppnade Tesla för en billigare instegsversion av Model Y.

2020 skrev Ny Teknik om Teslas planer kring en liten budgetmodell tillverkad i Kina och Tyskland – nu bekräftas den kinesiska satsningen av Tom Zhu som är chef för Tesla i Kina. I en intervju med den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua berättar han att så fort Teslas kinesiska forsknings- och utvecklingscenter har öppnat i år så kommer de att börja rita på den lilla modellen.

– Vi kommer att skapa väldigt goda förutsättningar för att våra R&D-ingenjörer ska kunna arbeta mot vår ultimata målsättning. Och vad som utgör det ultimata målet har nämnts offentligt vid flera tillfällen – i framtiden vill vi designa, utveckla och tillverka en originalmodell i Kina, som produceras här men säljs till hela världen, säger Tom Zhu i klippet nedan.

Läs mer: Volkswagens tänkta flaggskepp överraskar med sitt pris

Det pris som tidigare har angetts av Elon Musk är 25 000 dollar, motsvarande drygt 207 000 kronor. Då sa han även att bilmodellen kommer att vara helt autonom – och antydde att räckvidden för det lilla fordonet kan landa på motsvarande 321 km. Det rapporterar Electrek.

Det som har öppnat för det pressade priset är Teslas nya 4680-cell med vidhängande produktionsteknik. Den ökade storleken ska ge celler som levererar sex gånger högre effekt och fem gånger högre energilagringskapacitet – till en kostnad som är 56 procent lägre.

Tom Zhu tror att den nya bilmodellen skulle kunna stå klar inom ett år, men Musk räknar med att det är först om tre år som tillverkningen av den nya cellen har nått en nivå som gör det möjligt att inleda tillverkningen av den lilla Teslan.

John Edgren

Mer om: Tesla Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt