Elbilar

Baidu lanserar elbil – enligt uppgift tillsammans med Geely

Foto: Siyuwj / Reuters / Aly Song
Foto: Siyuwj / Reuters / Aly Song

Efter många års utveckling av mjukvara för autonoma bilar. Enligt uppgifter har Kinas stora sökmotor Baidu nu slagit sig samman med Geely för att få ut en elbil.  

Publicerad

Med den ledande sökmotorn i landet kan bolaget sägas vara Kinas svar på Google. Baidu lade ner stora resurser på att utveckla mjukvara för självkörande bilar, med det uttalade målet att bli en global ledare inom autonom teknik.

Och som en del i strategin meddelade bolaget 2017 att man hade för avsikt att skänka bort tekniken till alla som var intresserade. 

Men nyligen dök rykten upp om att bolaget shoppade runt för att hitta en partner som man eventuellt kunde tillverka en elbil tillsammans med. Bland kandidaterna fanns Volvo Cars kinesiska ägare Geely, Guangzhou Automobile Group (GAC), samt FAW Group som tillverkar sedanen Hongqi.

Uppgift: Byggs på SEA-plattformen

I förra veckan hävdade Reuters att Baidu kommer att bilda ett samriskbolag med Geely där fordonen produceras vid biltillverkarens tillgängliga anläggningar. Baidu blir majoritetsägare i det nya bolaget och bidrar med sin mjukvara – medan Geely står för själva bilarna, med utgångspunkt från deras SEA-plattform för elfordon (Sustainable Experience Architecture).

Steget att få ut en elbil är ett viktigt drag för att Baidu inte hamna efter Alibaba i rollen som en storspelare på hemmamarknaden. 

Den resursstarka e-handelsplattformen Alibaba har sedan tidigare ett samriskbolag med Kinas största biltillverkare, SAIC Motor Corp. En annan stor spelare lokalt som har kastat sig ut i pisten är mobilitetstjänst-företaget Didi Chuxing. Nyligen lanserade de den första bilen som har utformats specifikt för ”ride-hailing”.