Elbilar

Är det här namnet på Volvos nya elbil?

Glöm trötta alfanumeriska namn och intetsägande emblem. Morgondagens Volvobilar kommer ha en mer spännande nomenklatur. Nu kommer uppgifter om vad ersättaren till XC90 ska heta.

Publicerad

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här.

S för sedan, V för kombi och XC för crossover. Det, kompletterat med 40/50/60/80/90 har de senaste årtiondena varit Volvos melodi för modellnamn. Rakt och enkelt enligt vissa – urbota tråkigt enligt andra.

Och det verkar som att Volvo själva tycker att det är dags för förnyelse. Sedan en tid tillbaka har tillverkaren öppet sagt att ersättaren till XC90 inte kommer att heta just XC90. Det underströks inte minst av Håkan Samuelsson, chef för Volvo Cars, under presentationen av halvårssiffrorna.

”Vi pratar om en helt ny arkitektur, en ny generation med helt elektriska bilar med centraldator. Och jag tror att det är bra att klart och tydligt visa att det här är en nystart. Därför kommer vi inte att ha siffror och bokstäver och ”ingenjörstyp”. Vi kommer att ge dem ett namn och jag menar att det är namn som du skulle ge ditt nyfödda barn”, sade han då.

Men vad blir det för namn? Volvo har varit väldigt förtegna om det och ett tag ryktades det om att Amazon kanske skulle göra comeback

Ryktet eldades på när Volvochefen sedan avslöjade för branschtidningen Automotive News Europe att det nya namnet skulle inledas med en vokal.

Men nu har ett nytt spår dykt upp – ett namn som hakar på den nordiska traditionen. 

Volvo + Embla = sant?

Det är Topelectricsuv som rapporterar att Volvo ansökt om varumärkesskydd för namnet Embla hos den europeiska immaterialrättsmyndigheten. Och Dagens PS har även de grävt fram dokumenten.

För er som kan den nordiska mytologin så var Embla tillsammans med Ask de första människorna.

Det känns inte allt för avlägset att Volvo vill bygga vidare på sitt nordiska arv, man använder ju redan i dag benämningen ”Tors hammare” för sina strålkastardesign.

Å andra sidan behöver registreringen av Embla inte betyda att det är vad den kommande modellen ska heta. Volvo (och många andra företag) registrerar massvis med namn bara för att ha möjligheten att använda dem – inte nödvändigtvis för att de ska använda dem just nu.

När Ny Teknik ställde frågan till Volvo var svaret både förväntat och kort:

”Vi kommenterar inte spekulationer om framtida produkter”.