Fordon

Xpeng lanserar G9 – ”Världens snabbaste laddare”

Xpeng G9 är den kinesiska tillverkarens första bil med 800 voltsteknik. Foto: Press
Xpeng G9 är den kinesiska tillverkarens första bil med 800 voltsteknik. Foto: Press

En crossover som trumfar konkurrenterna i laddning. Så beskriver Xpeng sin nya G9 som ska klara av snabbladdning i upp till 400 kW.

Publicerad

Sedan början av det här året har kinesiska Xpeng en närvaro på den svenska marknaden. Men det är med introduktionen av modellen G9 som märket på allvar kan börja utmana om kunder.

20 mils räckvidd – på fem minuter

Nu har modellen officiellt lanserats och det är den första bilen från Xpeng som bygger på 800-voltsteknik. Det innebär att tillverkaren i dagsläget kan påstå att G9 har högst snabbladdningskapacitet av serietillverkade bilar.

Xpeng G9 är ungefär lika stor som en Audi E-tron. Foto: Press
Xpeng G9 är ungefär lika stor som en Audi E-tron. Foto: Press

Med 400 kW ska de på fem minuter gå att få 20 mils räckvidd och en laddning 10–80 procent ska bara ta en kvart.

Officiell räckvidd i bilen är skriven ”upp till 702 km” enligt den kinesiska testcykeln – i Europa har modellen fått en räckvidd på 460 till 570 km.

Toppmodellen får 550 hästkrafter

Xpeng ska erbjuda G9 i flertalet olika versioner där bakhjulsdrivna bilar får 230 kW/310 hästkrafter och toppversionen får 405 kW/550 hästkrafter. Den senare ska klara av att sprinta från stillastående upp i 100 km/h på 3,9 sekunder.

Xpeng har som mål att sälja 10 000 stycken G9-bilar i månaden. Foto: Press
Xpeng har som mål att sälja 10 000 stycken G9-bilar i månaden. Foto: Press

Vidare ska bilen erbjudas tillverkarens andra generation av förarassistans- och säkerhetssystem. Systemen förlitar sig på totalt 31 sensorer som radar, kameror och lidar.

– G9 är världens snabbast laddande massproducerade suv och kan stoltsera med industrins första ”full scenario” ADAS-system (Advanced driver-assistance system, redaktionens anmärkning). Det här toppas med luftfjädring, en lyxig smart kupé som inkluderar en ny ”5d-musikupplevelse” vi kallar Xopera, sade He Xiaopeng, vd för Xpeng, vid lanseringen.

Vill sätta ny standard med G9

Storleksmässigt är G9 ungefär som en Audi E-tron, men den kinesiska utmanaren har sett till att trumfa de tyska konkurrenten på i stort sett alla områden i specifikationerna. Bagageutrymme är dock detsamma, 660 liter.

De första Xpeng G9-bilarna rullar ur fabrikerna i oktober. Foto: Press
De första Xpeng G9-bilarna rullar ur fabrikerna i oktober. Foto: Press

Även om man skulle kunna säga att Xpeng armbågas med VW om kunder siktar den kinesiska tillverkaren högre än så.

– I åratal har Porsche setts som riktmärke i industrin, men vi är övertygade om att G9 kommer sätta en ny standard i den här eran, sade He Xiaopeng.

Oklart när den rullar i Sverige

Xpeng börjar sälja G9 i Kina där insteget startar på motsvarande 480 000 svenska kronor och toppversionen går loss på cirka 730 000 kronor. De första leveranserna sker i oktober och man hoppas på att sälja runt 10 000 bilar i månaden.

När modellen kommer till Europa återstår att se. I väntan på det har Xpeng Sverige öppnat orderböckerna för den sportiga sedanen P7.

Rättad version: Tidigare angavs att bilen kan laddas med 480 kW, rätt ska vara 400 kW.