Fordon

Uppgradering ger Model S och X längre räckvidd

Foto: Tesla
Foto: Tesla

Nya elmotorer ska ge Model S och X över 10 procent längre räckvidd. Bilarna kommer dessutom att kunna laddas med 145 respektive 200 kW i Teslas uppgraderade Superchargers.

Publicerad

Alla elbilstillverkare jagar Tesla, men Elon Musk har lyckats hålla avståndet till konkurrenterna – i alla fall när det gäller att få uppmärksamhet kring företagets produktnyheter.

Räckvidd och autonomi utgör hörnstenar i premiumsegmentet. Tesla presenterade nyligen sitt egentillverkade chip som ska göra företagets bilar självkörande. Samtidigt avslöjade Musk att man kommer lansera en helt autonom robottaxi nästa år.

Nu flyttar Tesla fram positionerna avseende räckvidd. Men det handlar inte om att batteriet har blivit större. Istället får både Model S och Model X en ny drivlina som utvecklades tillsammans med Model 3. Elmotorerna har bland annat en förbättrad smörjning och kylning. Tillsammans innebär uppgraderingarna att bilarna kan prestera en energieffektivitet som ligger över 93 procent.

Den nya permanentmagnetmotorn fram och induktionsmotorn bak ger potentiellt en ökad räckvidd på mer än 10 procent. Samtidigt bidrar de starkare motorerna till en snabbare acceleration.

För Model S Long Range ökar räckvidden till 610 kilometer – och för Model X Long Range är sträckan 505 kilometer, enligt den WLTP-körcykeln. Det rapporterar Allt om elbil.

Enligt den amerikanska körcykeln EPA (Emission Test Cycles) ligger räckvidden på 370 respektive 325 miles. Detta innebär att de två bilarna med en laddning av batteripacket på 100 kWh kan avverka sträckan Los Angeles–San Francisco.

I mars meddelade Tesla att man gör en mjukvaru-uppdatering av andra generationens Superchargers. Detta som en uppföljning på de Superchargers V3 som klarar av att ladda i 250 kW, men hittills bara kan användas av Model 3. Nu ska Model S och Model X kunna laddas med 145 kW i Teslas uppdaterade Superchargers, och 200 kW med tredje generationens Superchargers.

Bland nyheterna finns också nya adaptiva stötdämpare, som inte bara bidrar till en ökad komfort – utan även sänker bilens luftmotstånd.