Fordon

Nya rekord för Tesla – bara komponentbristen bromsar

Tesla Model 3 Foto: Pontus Lundahl/TT
Tesla Model 3 Foto: Pontus Lundahl/TT

Tesla gör sitt bästa år någonsin och slår rejäla rekord i både vinst och antal sålda bilar. Men hade det inte varit för komponentbristen och problem i distributionskedjan hade det sett ännu bättre ut, menar biltillverkaren.

Publicerad

Tesla redovisar en nettovinst för förra året på 5,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 51 miljarder kronor. Det är rekord för den amerikanska elbilstillverkaren, att jämföra med cirka 3,5 miljarder dollar för 2020.

Trots den globala bristen på halvledare levererade Tesla 936 000 elfordon under 2021, nästan en fördubbling jämfört med året innan. 308 600 fordon levererades under fjärde kvartalet, också det ett rekord.

Störningar i de internationella distributionskedjorna är vad som främst hållit tillbaka produktionen, enligt bolaget.

”Våra egna fabriker har varit i gång med nedsatt kapacitet under flera kvartal då distributionskedjan blivit den främsta begränsande faktorn, vilket sannolikt kommer att fortsätta fram till 2022”, skriver Tesla i ett uttalande.

För det fjärde kvartalet uppgick vinsten till 2,3 miljarder dollar. Vinsten per aktie blev 2:54 dollar. Det slog Wall Streets prognos på 2:36 dollar per aktie, enligt marknadsdataföretaget Factset.

Omsättningen för kvartalet uppgick till 17,7 miljarder dollar, vilket också klådde förväntningarna på 17,1 miljarder.

Flera modeller försenade

Utöver kvartalsrapporten gav Tesla även information om kommande produktplaner. Det handlade dock mest om förseningar. Pickupen Cybertruck kommer troligen inte börja levereras förrän 2023. När den introducerades 2019 var målsättningen att börja leverera den 2021.

Även lastbilen och sportbilen Roadster väntas först under 2023. Vd Elon Musk förklarar det med att en introduktion av nya fordon under året hade inneburit att det totala antalet levererade fordon hade påverkats negativt. Teslas målsättning är att öka antalet leveranser med 50 procent per år, sett över en flerårsperiod.

– Vi kommer inte att introducera nya modeller under året. Det hade inte varit vettigt, sa vd Elon Musk enligt The Verge.

Robotaxiflottan

Teslas högt ställda löften gällande självkörning består. Företaget menar att funktionen FSD, Full Self Driving, kommer att leda till rejäla intäktsökningar framöver, eftersom ägarens bil kan fungera som taxi när hen inte själv behöver den. En robottaxiflotta kommer därmed att bildas.

Men funktionen, som just nu betatestas av utvalda användare, har också fått en hel del kritik för att vara långt ifrån färdig.

Elon Musk menar att Tesla kommer att kunna lansera robottaxitjänsten under året, och att flera uppdateringar är på väg. Lanseringen har redan försenats flera gånger.

– Jag skulle bli chockad om vi inte uppnår "Full Self-Driving" som är säkrare än en mänsklig förare under året, sa Elon Musk.

Artikeln är uppdaterad.