Fordon

Då visar Polestar upp sin elbil ”Model 2”

Foto: Polestar
Foto: Polestar

En ny elbil som ska armbågas med Tesla om kunder. Den 27 februari kommer Polestar premiärvisa modellen Two. En bil man säger kommer konkurrera med Model 3.

Publicerad

Polestar som märke är väldigt färskt. Ny Teknik var på plats i Shanghai hösten 2017 när man lanserade sig som ett eget brand. I samband med det visade de upp sin första modell kallad One. Lite förvirrande var att man vid tillfället kallade sig för ett prestanda-elbilsmärke – men första bilen var en laddhybrid.

Tillverkaren sa dock redan då att tvåan kommer, och att den blir en ren elbil som ska konkurrera med Tesla Model 3.

Och nu är det alltså snart dags för premiär av denna ”Tesla-utmanare” kallad Polestar Two. I ett kort meddelande avslöjas det att man kommer ha avtäckning den 27 februari klockan 13:00. Men till skillnad från den stora premiären i Shanghai, dit man flög journalister från världens alla håll – kommer ingen få vara med live nu. Nej, istället för några utvalda på plats, är alla välkomna till företagets hemsida. Polestar skriver:

”Avtäckningen kommer enbart att hållas online för att ta bort den miljöpåverkan det innebär att flyga gäster runt världen, och på så sätt stödja en av fördelarna med elektromobilitet”.

Utmanare för Tesla

Så vad vet vi då om den hypade modell 2? Jo, först och främst att man siktat in sig på mellanprissegmentet av elbilar (som fortfarande är dyrt jämfört med en vanlig bensinbil). Främsta rivalen är Tesla Model 3, vilket innebär att det rör sig om en elbil i prisklassen 500 000 – 700 000 kronor, en räckvidd på över 50 mil samt att det kommer att vara den första från Geelykoncernen som har ett infotainmentsystem byggt på Android.

Utseendemässigt kommer det bli intressant att se vilken väg man gått. Polestar 1 var nästan en ren plankning av ett gammalt Volvokoncept kallat ”Concept Coupe”.

Tidigare i januari släppte Polestar en lockbild på bilen. Denna var tagen ovanifrån och avslöjade inte mycket mer än att modellen hade ett stort böljande bakfönster, en trolig sedanbagagelucka samt en ljusramp som sträcker sig över hela baken. Jonathan Goodman på Polestar har tidigare sagt att man ska ”etablera en egen stil”, men med tanke på att man redan 2017 sa att designen på Polestar Two redan var klar – lär även den bygga på Volvoformer.